NOVI SKANDAL U ZDRAVSTVU: Sami nose krv na analize!

Lokalne vesti - Utorak 23.12.2014 - 23:40

Proces odvajanja Doma zdravlja i Bolnice u Vranju doneo je pacijentima i prve praktične nevolje.

Dom zdravlja u Vranju Dom zdravlja u Vranju

Zbog postojanja posebnih laboratorija u ove dve ustanove Služba kućne nege Doma zdravlja u poslednjih mesec dana, iako od pacijenata koji su sprečeni da dođu u laboratoriju uzima krv, ipak je ne transportuje do bolničke laboratorije.

U prethodnom periodu, Kućna nega uzimala je krv za analize od nepokretnih ili teško bolesnih pacijenata i transportovala ga u laboratoriju, Doma zdravlja ili Bolnice, svejedno, a pacijenti su samo dolazili po rezultate.

Sada je po ovom pitanju nastao haos, jer rodbina pacijenata sama nosi epruvete krvi na analizu, što je i sa medicinske tačke gledišta veliki problem.

Po rečima doktorke Gordane Trajković, načelnice Kućne nege, Bolnica ima svoju laboratoriju, a Dom zdravlja svoju, pa Kućna nega pacijentim čini uslugu time što im izvadi krv.

- Oni uzimaju epruvete od bolničke laboratorije, i rodbina ih direktno vraća. Uput  piše bolnički lekar.

Ranije je bila praksa da po izveštaju mi sami pišemo upute, a sada to radi bolnički lekar, odnosno onaj koji pregleda pacijenta – pojašnjava Trajkovićeva.

Načelnica bolničke laobratorije u Vranju Danijela Ristić Georgijev kaže da je skroz neispravno i nebezbedno da krv transportuju nemedicinski radnici.

- Po pravilu bi trebalo da služba koja uzorkuje krv, nju nama i dostavi uz odgovarajući uput.  U ovom slučaju to je stvar dogovora službe Kućnog lečenja i rodbine pacijenata.  

Za ambulantne pacijente koji potpadaju pod službu kućnog lečenja, po pravilu bi trebalo da služba donosi uzorke krvi.

Upute pišu izabrani lekari, a mi upute samo primamo. U dve nedelje imamo po jedan uzorak iz službe Kućne nege – kaže Danijela Ristić Georgijev.  

I oe izjave jasno pokazuju haos koji počinje, a koji će izgleda tek biti u punom zamahu kada i zaista dođe do odvajanja Doma zdravlja i Bolnice.

Pacijentima se savetuje strpljenje, ako prežive!

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: