Novina: Vranje dobija PODZEMNE KONTEJNERE

Lokalne vesti - Petak 19.10.2018 - 12:43

Nakon Beograda i Novog Sada, Vranje će biti treći grad u Srbiji u kojem će biti instalirani savremeni, podzemni kontejneri.

Jedna od lokacija je i kod Gimnazije FOTO:D. Ristić/OK Radio Jedna od lokacija je i kod Gimnazije FOTO:D. Ristić/OK Radio
Lokalna samouprava je izdvojila oko 4,2 miliona dinara za nabavku 10 podzemnih kontejnera finske firme „Molok“ koji će omogućiti efikasnije prikupljanje otpada iz centralnog gradskog jezgra
 
Nakon izvršene javne nabavke, posao nabavke i postavljanja kontejnera je poveren novosadskoj firmi „Alegrina NS“.
 
Kako je predviđeno, u četiri kontejnera će se prikupljati komunalni otpad, četiri će biti korišćeni za pet ambalažu, a još dva za staklo.
 
Prema rečima Nele Cvetković, izvršne direktorke vranjskog "Komrada" kapacitet ovih savremenih posuda je oko pet tona ili četiri puta veći od standardnih limenih kontejnera za smeće.
 
- Planirali smo da podzemni kontejneri za sada budu postavljeni na četiri lokacije u najužem centru grada. 
 
Jedna će biti kod Gimnazije, druga kod parkinga pored Doma kulture, treća kod O.Š. „Vuka Karadžić“ i četvrta preko puta gradske crkve – navodi Cevtkovićeva.
 
Istovremeno, „Komradu“ predstoji i nabavka specijalnog vozila za pražnjenje tih posuda, za šta je postupak nabavke započeo i trebalo bi da se okonča do kraja godine.
 
Radi se o kamionu – kiperu sa mehaničkom rukom za pražnjenje ovih kontejnera.
 
Novi sistem trebalo da, pored estetskog ugođaja, omogući efikasniju higijenu i spreči raznošenje smeća po najužem centru grada.
 
- U centru je sve veća količina smeća koje moramo da izbacujemo i dva puta dnevno, kao što je to slučaj kod Gimnazije gde je veliki broj kafića.
 
Tu je i najveća potreba za odvajanjem ambalaže, pa će se i na to obratiti pažnja – navodi direktorka.
 
Prednosti sistema podzemnih kontejnera su to što usled većeg kapaciteta neće morati da se prazne često kao do sada, ulični psi neće razvlačiti smeće pa će i životna sredina biti čistija i lepša.
 
Specijalizovani kamioni za pražnjenje su automatizovani tako da će biti smanjeno i angažovanje radne snage.
 
- Moraćemo da naše sugrađane naviknemo i na razvrstavanje otpada što će možda biti i najteži deo posla, ali to je u 21. veku neminovno - dodaje Cvetkovićeva.
 
Ovaj tekst proizveden je uz pomoć i podršku Grada Vranja u okviru projekta "Ekološki putokaz". Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu isključiva su odgovornost OK Radija i ne izražavaju stavove i mišljenja Grada Vranja.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
dusan
19.10.2018. , 13:04
Zasto lazete,pa u nisu postoje podzemni kontejneri vec par godina!!!!
Arsenije
19.10.2018. , 16:01
Sta bre lupetate .Savremeni podzemni kontejneri kao da smo milionski grad .Sigurno je to plan da neko u podzemne kontejnere dovlaci nuklearni otpad od zapadnih smradova.More motke ce da rade I to gomnjive .
Toplocki ustanak
19.10.2018. , 20:32
A ulice nam ne asfaltirane u 21 veku. Bruka i sramota!!!
Toplocki ustanak
19.10.2018. , 20:33
A ulice nam ne asfaltirane u 21 veku. Bruka i sramota!!!
Милан
20.10.2018. , 00:12
Када се израчуна, један контејнер 3500 евра. Плус је потребан и адекватан камион за пражњење. Због чега град купује нешто, што се показало као скупо и јако лоше решење у другим градовима?
Ivan
21.10.2018. , 02:06
Znači ponovo će kopate ulice.