Novo priznanje za Danicu, nagrada na konkursu Mikser festivala

Lokalne vesti - Nedelja 11.10.2020 - 10:50

Danica Tomić, arhitektkinja iz Vranja osvojila je prvu nagradu na regionalnom umetničkom konkursu "Black box" koji su raspisali Festival Mikser i Fakultet primenjenih umetnosti.

Danica Tomić FOTO: Privatna arhiva Danica Tomić FOTO: Privatna arhiva
Tema ovogodišnjeg Mikser festivala je "Kiseonik" kojom aktuelizuje pitanje šta mi kao građani i stvaraoci možemo da učinimo po pitanju ekoloških problema i klimatskih promena, kaže za OK Radio Danica Tomić.
 
- Svojim delom, umetnici su pokušali da utiču na posmatrača i inspirišu ga da malo više vodi računa o svom okruženju i ljudima u njemu, da iskažu kakvu budućnost zamišljamo i u kakvom svetu želimo da živimo.
 
Moje delo, "Konekcija" je pokušaj da povežem ono što je u nama sa onim što nas okružuje.
 
U jeku klimatskih promena, svest o konekciji kao uzročno-posledičnom odnosu takođe nosi jednu upozorajavuću poruku i sugeriše na značaj očuvanja i zaštite prirode - kaže Danica.
 
Njeno delo ima oblik peščanog sata čiji su početak i kraj spiralno povezani, što takođe ističe konekciju sa vremenom koje protiče, a instalacija će biti napravljena od recikliranih materijala.
 
Petnaestoro nagrađenih umetnika iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Grčke če učestvovati u dvodnevnoj radionici "Spomenik" u okviru eksperimentalnog izdanja Mikser festivala 2020 u Zornića kući u okolini Beograda. 
 
Tamo će kreirati sintezni rad – zajedničku instalaciju na lokalitetu festivala i učestvovati u seriji razgovora sa eminentnim umetnicima i stručnjacima, poput Radoša Antonijevića, Marka Lađušića, Irine Subotić, Milene Dragićević Šešić i drugih.
 
Mikser festival je godišnja izložba koja promoviše dizajn, arhitekturu, urbanizam, nove tehnologije, umetnost, muziku i komunikacije u Srbiji, a održava se u Beogradu od 2006. godine.
 
Danica Tomić je dobitnica međunarodne nagrade za kuću budućnosti, na konkursu organizovanom u Americi krajem 2018. godine, a njen rad je takođe pokušaj da se odgovori na ekološke izazove i promoviše koncept povratka prirodi.
 
Danica je ćerka poznatog vranjskog lekara dr Srđana Tomića, koji se i sam bavi umetnošću u više umetničkih grana.

Foto Galerija

"Konekcija" instalacija Danice Tomić nagrađena na Mikser festivalu

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
KOKAN Prodanovic
12.10.2020. , 20:44
Sve cestitke za Danicu Tomic, lepo je videti kada nasa mladost osvaja prestizne nagrade I priznanja na svetskom nivou... Puno uspeha u daljem Radu.!.!