NSZ dobila, advokati ZARADILI!

Lokalne vesti - Petak 17.02.2017 - 12:17

Osnovni sud u Vranju će u aktuelnim sporovima najverovatnije poštovati mišljenje Vrhovnog kasacionog suda po kome je Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) ispravno obračunavala naknade po osnovu nezaposlenosti, kaže predsednik suda Stojadin Stanković.

Osnovni sud u Vranju FOTO OK Radio Osnovni sud u Vranju FOTO OK Radio

To znači da će stranke koje traže naknadu za navodno manje isplaćene naknade, najverovatnije izgubiti svoje sporove.

U poslednje dve godine protiv NSZ pokrenuto je više desetina hiljada sudskih sporova za naknadu štete zbog navodno manje isplaćene novčane naknade.

Vrhovni kasacioni sud je prošle nedelje objavio da se naknada po osnovu nezaposlenosti zakonito i ispravno obračunavala i isplaćivala.

Osnovni sud u Vranju je doneo preko 1.500 presuda u korist korisnika naknade i veliki deo ovih sporova je u izvršnom postupku okončan isplatom razlike.

Predsednik Osnovnog suda u Vranju Stojadin Stanković kaže za OK Radio da su sporovi, ne samo u našem, već i u ostalim sudovima u Srbiji, okončavani u korist korisnika.

- Taj problem postoji nekoliko godina i nijedan sud nije odbijao te tužbene zahteve.

Neukusno je da ja komentarišem stav Vrhovnog kasacionog suda, on je praktično obavezujući, na šta ova institucija ima pravo.

Međutim, viši sudovi su mogli do sada da isprave dotadašnje tumačenje, a mogao je i Vrhovni kasacioni sud ranije da zauzme stav povodom tog pitanja
– navodi Stanković.

Na pitanje kako sudije sada tretiraju tužbene zahteve korisnika naknade, Stanković odgovara da je u toku tumačenje ovog novog stava.

- Nadalje će sudovi da presuđuju najverovatnije poštujući stav Vrhovnog kasacionog suda, mada bi trebalo to proučiti, jer ovakvih procesa ima u gotovo svakoj opštini u Srbiji – smatra Stanković.

Vrhovni kasacioni sud je u svom saopštenju naveo da su izvršne sudske presude imale za posledicu isplatu enormnog iznosa iz sredstava budžeta Srbije, a najveći deo ticao se advokatskih i troškova veštačenja, a najmanje na ime isplate razlike navodno manje isplaćene novčane naknade korisnicima.

Istovremeno, NSZ je saopštila da će razmotriti mogućnost obeštećenja od lica koja su se na ovaj način naplatila, a putem obnove svih sudskih postupaka u kojima je nezakonito presuđeno i isplaćena razlika novčane naknade, navodi se u saopštenju.

Do zaključenja ovog teksta, OK Radio nije mogao da dobije potvrdu da li će NSZ i tražiti obeštećenje od stranaka koje su do sada novčanu razliku sudski naplatili.

Stojadin Stanković kaže da ne može u ovom trenutku da kaže ima li osnova za povraćaj već isplaćenih para, ali ističe da je trebalo ranije reagovati kako bi se sprečile ovakve posledice.

U svakom slučaju, u čitavoj ovoj pravnoj zavrzlami, najbolje će proći advokati i veštaci koji su vodili više hiljada sporova u Srbiji.

Kako je utvrđeno, sporne su sve isplate korisnika naknade za nezaposlene, ali očigledno nisu sporne i isplate troškova advokata.

- Svaka stranka koja angažuje advokata ulazi u rizik. Ako se vrši povraćaj, stranka je dužna da vrati ono što je dobila izvršenjem.

Advokati su izvršili svoje usluge i ne verujem da će neko od njih odustati od naplate svojih troškova
-  zaključuje predsednik Osnovnog suda u Vranju.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: