Obeležena godišnjica Ristovačkog masakra

Lokalne vesti - Ponedeljak 05.05.2014 - 13:00

U organizaciji Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine, u spomen parku borcima oslobodilačkih ratova Srbije u Ristovcu kod Vranja obeležena je godišnjica stradanja žitelja ovog sela u Prvom svetskom ratu.

Sa lica mesta Sa lica mesta

Obraćajući se prisutnima, zamenik predsednika Skupštine grada Siniša Mitić je rekao da u godini kada obeležavamo sto godina od početka Prvog svetskog rata, jedne od dve najvećih tragedija u istoriji čovečanstva, sa dubokim poštovanjem sećamo se tragičnih, ali slavnih događaja iz naše istorije i odajemo počast svima onima koji su svojim životima gradili našu sadašnjost.  

„Po broju stradalih, po načinu mučenja Ristovačka tragedija je među najvećim  stratištima na teritoriji Vranja, odmah iza Uševačke tragedije.

Mladim Ristovčanima, svima nama, kao potomcima izginulih predaka, ostaje za navek amanet da svake godine 5. maja odajemo dužnu poštu svojim tragično stradalim precima“, istakao je Siniša Mitić.

Petog maja 1917. godine, u vreme Topličkog ustanka, bugarski okupator je streljao 55 meštana Ristovca, a celo selo je bilo spaljeno u znak odmazde zbog prolaska jedne čete Koste Pećanca kroz Ristovac.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: