Objavljen web Rečnik vranjskog govora

Lokalne vesti - Nedelja 21.07.2013 - 01:24

Vranje - Digitalno izdanje Rečnika govora Južne Srbije, autora Momčila Zlatanovića, postavljeno je na internet portalu www.vranje.co.rs.

eRecnik na portalu eRecnik na portalu

Prema rečima autorke ovog rečnika Miljane Mladenović, on inicijalno sadrži 10.950 pojmova, a kreiran je na osnovu treég izdanja istoimenog Rečnika autora Zlatanovića na čijoj izradi je radio 10 godina.

- Za razliku od književnog srpskog jezika, dijalekat juga Srbije sadrži 32 glasa - fonema.

Slovne oznake za dva dodatna glasa izbor su samog autora- kaže Mladenovićeva. Autor Momčilo Zlatanović izjavio je za elektronsku verziju svog dela da je na njemu radio oko dve godine.

- Radeći decenijama na istraživanju narodnog pesništva južne Srbije i Kosova, nisam mogao, a da se ne interesujem za leksiku.

Ovaj Rečnik je urađen u nameri da lјude upozna sa tradicijom našeg ambijenta i duše naših lјudi. Otuda mislim da će on pomoći bolјem upoznavanju krajeva jugoistočne Srbije – istakao je Zlatanović.
Realizaciju elektronskog Rečnika pomogao je Registar nacionalnog Internet domena Srbije u okviru projekta 4PI.

OK radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: