Od kancera se leči 1.200 Vranjanaca

Lokalne vesti - Sreda 26.09.2012 - 08:15

U Dnevnoj onkološkoj bolnici u Vranju na lečenju je trenutno više od 1.200 pacijenata iz Pčinjskog okruga.

Ilustracija Ilustracija
Načelnik Dnevne bolnice za hemoterapiju Kosta Zdravković kaže da je među pacijentima na jugu Srbije najzastupljeniji rak dojke, kod  više od 400  pacijentkinja, a ozbiljno je ugroženo i reproduktivno zdravlje žena.  
 
Statistika pokazuje da je u porastu  i broj maligniteta organa za varenje.  
 
Doktor Zdravković ističe da su među obolelima  uglavnom  osobe iznad 55 godina, ali da se u poslednje vreme ta granica sve više pomera nadole. 
 
– Posebno zabrinjava podatak da u našu bolnicu  sve češče dolaze  mladi ljudi između 30 i 35 godina -  upozorava doktor Zdravković.  
 
Ova opaka  bolest, prema njegovim rečima,  ne zaobilazi ni decu, koju najčešće pogađaju maligna oboljenja  krvnog sistema, poput leukemije i limfoma. 
 
Otvaranjem Dnevne onkološke bolnice  2010. godine, preglede pacijenata  obavlja tim  stručnjaka  iz Niša i to u Vranju,  umesto u niškom Kliničkom centru, kako je do tada bilo. 
 
- Ovom novinom, bolesnima  je znatno olakšan  početak lečenja, ali su i smanjieni  njegovi troškovi -  kaže Zdravković. 
 
- Odluku o lečenju onkološkog bolesnika može doneti jedino konzilijum sastavljen od nekoliko specijalista, nikako samo jedan lekar -  ističe Zdravković
 

- Redovne kontrole i skrining programi su najbolji način prevencije bilo kojih oboljenja, pa i malignih - napominje doktor Kosta Zdravković. 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: