Od ruine do skautskog centra

Lokalne vesti - Četvrtak 07.06.2012 - 12:08

Tužna sudbina jedne od najlepših zgrada u selu Jovac nadomak Vladičinog Hana, mogla bi da ima srećan kraj.

Zgrada u Jovcu Zgrada u Jovcu
Zgrada nekadašnjeg Doma kulture, koja je ove zime pretrpela velika oštećenja, uz malo dobre volje i finansijske pomoći mogla bi postati sedište „Balkanskog skautskog centra“. 
 
Dodatni problem je i sudski spor koji je u toku, pa se ni vlasništvo nad ovom zgradom koja podleže zubu vremena još uvek ne zna.
 
- Ova zgrada je građena nakon rata  i prvobitna namena joj je bila zadružni dom, a gradili su je  sami meštani. Međutim ova zgrada je „nekako“ upisana u imovinu „Delišesa“, pa je u toku sudski spor, gde sam ja gotovo siguran da će se dokazati da je zgrada vlasništvo opštine i onda možemo zgradu iskoristiti u neke pametnije svrhe - kaže Nenad Mitrović, predsednik opštine Vladičin Han.
 
U ovoj zgradi nekada se nalazila i mesna zajednica, zatim jedina prodavnica u selu. Zgrada kao  „velelepni“ seoski objekat bila je mesto za okupljanje i druženje, sve do katastrofalnih nepogoda, kada je zgrada oštećena.
 
- Ferbuara 1977. godine selo Jovac  zahvatila je katastrofa kakva se u ovom kraju ne pamti. Klizište koje je trajalo nekoliko dana zbrisalo je sa lica zemlje 11 od ukupno 16 mahala koliko je selo tada imalo. Tada je ova zgrada zadobila oštećenja, a pošto je i veći deo stanovnika napustio selo objekat je ostao da propada – objašnjava Mitrović.
 
Da ova zgrada ima čudnu sudbinu, govori podatak da su izviđači iz odreda “Zavičaj 1093", odlučili da u ovaj kraj dovedu izviđače sa celog  Balkana, a nekadašnji Dom kulture od ruinirane zgrade pretvore u zgradu oko koje će se okupljati mladi ljudi.
 
- Postoji ideja da se na ovom prostoru  oformi Balkanski skautski centar. Ova zgrada jeste oronula, ali uz malo dobre volje i puno rada privešćemo je nameni. Imamo punu podršku lokalne samouprave i nadamo se da će sudski spor uskoro biti priveden kraju – kaže Jovan Kocevski, starešina odreda “Zavičaj 1093”.
 
Za početak u avgustu u Jovac stižu 10 volontera sa raznih krajeva sveta i 33 francuska skauta, koji će učestvovati u prvom volonterskom kampu na ovim prostorima i gde će se potruditi da bar počnu rekonstrukciju zgrade.
 

U međuvremenu, poručuju iz hanske lokalne samouprave i izviđačkog odreda, svaka pomoć je dobrodošla. 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: