Odbrana od NATO agresije: Sećanje za ISTORIJU I BUDUĆA POKOLJENJA

Lokalne vesti - Nedelja 07.04.2019 - 12:12

U Domu vojske u Vranju održana je tribina "Narod i vojska u odbrani od NATO agresije”, povodom 20 godina od napada na tadašnju SR Jugoslaviju.

Gradonačelnik Slobodan Milenković na tribini FOTO: vranje.org.rs Gradonačelnik Slobodan Milenković na tribini FOTO: vranje.org.rs
Obraćajući se prisutnima, gradonačelnik Slobodan Milenković je istakao  da je period pod NATO bombama ostavio za sobom nezalečive rane, uništio živote i domove i razdvojio porodice i najmilije zauvek.  
 
- Bitka srpskih junaka u uniformama vodila se i pre zvaničnog početka akcije u kojoj je 19 zemalja udruženim snagama grubo demonstriralo vojnu nadmoć nad jednom ponosnom i suverenom zemljom.
   
Mnoga imena golobradih mladića na redovnom odsluženju vojnog roka, profesionalnih vojnika i njihovih starešina, ostaće upisani velikim slovima na oltaru slobode
 
Otpor agresiji koji je pružila vojska i njen narod, očuvao je istinski patriotizam i pravo Srba na ponos – rekao je Milenković.
 
On je dodao i da je Srbija ponosna na svoju istoriju kao i da je sloboda oduvek bila vrhunski ideal srpskog naroda.
 
- Po ljudskoj i moralnoj savesti naša je dužnost i obaveza da se sećamo ovih slavnih dana odbrane otadžbine, u slavu i čast onih koji su za nju dali svoje živote, za istoriju, za buduća pokolenja - kazao je gradonačelnik. 
 
General u penziji Miloje Miletić, govorio je o događajima pre same agresije i pritiscima kojima je tadašnja Savezna Republika Jugoslavija bila izložena, kao i samom periodu bombardovanja.
 
- SRJ nije ničim izazvala agresiju. Bio je to jedan nepravedan i najasimetričniji rat u istoriji ljudske civilizacije. 
 
Za 78 dana bombardovanja NATO avijacija izvršila je preko 26.000 letova, a prosečni dnevni nalet bio je 334 leta - naglasio je Miletić. 
 
Događaju  su prisustvovali komandant Kopnene vojske Srbije general-potpukovnik Milosav Simović, komandant 4. brigade Kopnene vojske brigadni general Slobodan Stopa i  druge mnogobrojne zvanice.
 
U umetničkom delu programa nastupila je Sofija Stanković, učenica Muzičke škole „Stevan Mokranjac". 
 
Tribinu je organizovao Grad Vranje uz podršku 4. brigade Kopnene vojske Srbije.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: