Odobren kredit za GASOVOD od Leskovca do Vranja

Lokalne vesti - Ponedeljak 14.06.2021 - 09:58

Skupština Srbije usvojila je Zakon o davanju garancije Srbije u korist OTP banke Srbija A.D. Novi Sad za izmirivanje obaveza Javnog preduzeća „Srbijagas“ po osnovu Ugovora o dugoročnom kreditu za izgradnju razvodnog gasovoda Leskovac – Vranje u vrednosti od 28 miliona evra.

Dategarancije za 28 milione evra FOTO: Shutterstock Dategarancije za 28 milione evra FOTO: Shutterstock
Stručni tim javnog preduzeća Srbijagas na čelu sa direktorom Dušanom Bajatovićem juče je boravio u Leskovcu gde je održan sastanak sa gradonačelnikom Goranom Cvetanovićem i njegovim saradnicima na temu produženja magistralnog gasovoda za snabdevanje Leskovca, Vladičinog Hana i Vranja.
 
- Imajući u vidu da je do Leskovca već doveden čelični gasovod visokog pritiska stvoreni su uslovi za gasifikaciju samog grada i okolnih mesta. 
 
Deo posla je započela kompanija Jugorosgas, ali je danas, budući da se zahteva brža kompletna gasifikacija Leskovca, okolnih mesta i industrijskih zona, detaljno razmotrena ideja da rad na gasifikaciji obavlja Srbijagas kroz projekat strateškog partnerstva - saopšteno je na zvaničnom sajtu grada Leskovca, prenosi resetka.rs.
 
Narodni poslanik iz Leskovca Nenad Filipović (JS), kazao da je jedan od uslova da bi ovi krediti bili ekonomski isplativi jeste da se što veći broj domaćinstava priključi na ovaj sistem.
 
- Zato treba izvršiti dobru edukaciju građana kako bi dobili što podrobnije informacije o gasu kao energentu. 
 
Ne samo edukacija, već i uslovi moraju biti takvi koji će biti i ekonomski prihvatljivi za većinu domaćinstva, jer ako imate domaćinstvo koje je priključeno na gas bez adekvatne izolacije samog objekta, sa neefikasnom stolarijom, sa pećima koje imaju niski stepen iskorišćenje energije, dakle, domaćinstvo tj. objekat koji veoma gubi toplotnu energiju koji god energent da koristi on će mu biti skup
 
Ali, to će biti antikampanja protiv koje se posle teško boriti - istakao je on. 
 
Filipović je dodao da treba vršiti edukaciju da ulaganje u infrastrukturu na duže vreme donosi siguran dobitak da se daju određene povlastice domaćinstvima, smanje cene priključka i sl. 
 
- Jer, ako pogledamo ekološku situaciju u gradovima, zagađenje životne sredine u gradovima u velikoj meri zavisi od individualnih ložišta pojedinačnih kuća. 
 
Na ovaj način kada bi ta ložišta bila na gas i ekološka situacija, tj. zagađenost vazduha u gradovima, bi se smanjila
 
Lokalne samouprave će takođe imati velike benefite od gasifikacije, jer prelaskom lokalnih toplana na gas rešavaju se mnogi energetski i ekološki problem - zaključio je poslanik Filipović.
OK Radio, resetka.rs

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: