Oproštaj od Slavice Stepanenko: Neumoran kulturni radnik, žena ispred svog vremena

Lokalne vesti - Ponedeljak 16.11.2020 - 12:45

Od Slavice Stepanenko, dugogodišnje direktorke Biblioteke „Bora Stanković“ i kulturne poslenice, koja je preminula u Beogradu, oprostili su se Gradski odbor SPS-a i kolektiv vranjske Biblioteke.

"Veliki entuzijasta, veoma obrazovana, duhovita žena, britkog uma" FOTO: OK Radio
Socijalisti Vranja su sa velikom tugom primili vest o smrti Slavice Stepanenko, još jedne ličnosti za koju se slobodno može reći da je bila levičar i po ubeđenju i po idejama i po delima, saopštio je Gradski odbor SPS-a.
 
Svoju kosmopolitsku prirodu pokazala je diplomiravši na Grupi za svetsku književnost Filozofskog fakulteta, a svoj patriotizam tako što je svu svoju radnu karijeru posvetila svom Vranju, biblioteci i knjigama.
 
- Ostala je upamćena kao veliki entuzijasta i neumorni kulturni radnik
 
Nijedan predsednik opštine nije mogao, a da ne odobri sredstva za „Slavicu i njene knjige“, mnogo je savremenih književnika kročilo pod krov bibliotečke čitaonice da bi održali književno veče. 
 
Za vreme njenog rukovođenja tadašnjim SIZ-om kulture vranjski slikari dobili su svoj atelje - stoji u saopštenju socijalista Vranja.
 
Skupština opštine i grad Vranje su Slavici Stepanenko 1974. i 2000. godine dodelili javno priznanje „7.septembar“, podsećaju iz SPS-a.
 
U Socijalističkoj partiji Srbije bila je od osnivanja; bila je na funkciji potpredsednika Opštinskog odbora SPS Vranje 1996-1997.godine i član Izvršnog odbora Skupštine opštine Vranje – resor kultura od 2000. do 2004.godine.
 
Socijalistička partija Srbije u Vranju ponosna je što je u svojim redovima imala Slavicu Stepanenko i od nje se oprostila rečima koje su upisane na povelji Surepove nagrade: „Čujem rodnu reč kako nam odzvanja iz dubine od deset vekova“
 
Od Slavice Stepanenko se oprostio i kolektiv Narodne biblioteke "Bora Stanković", gde je provela najznačajniji deo profesionalne karijere, u periodu kada ova ustanova dostigla svoj vrhunac
 
- Naša ustanova je u tom periodu postala jedina matična biblioteka za dva okruga; Pčinjski i Kosovsko-pomoravski
 
Zahvaljujući njenoj posvećenosti struci, Biblioteka je godine 1993. dobila najznačajniju nagradu u bibliotekarstvu za postignuća u okrugu "Milorad Panić - Surep"
 
Istu nagradu, ali za lična postignuća dobija kao pojedinac 1996. godine - podsećaju iz Biblioteke.
 
Slavica Stepanenko će biti upamćena kao veliki poslenik kulture, organizator brojnih književnih večeri sa najpoznatijim piscima i takođe, mnogobrojnih izložbi
 
Nekoliko godina bila je sekretar SIZ-a za kulturu, kada se zalagala da Biblioteka dobije najviše sredstva za kupovinu knjiga, a likovni stvaraoci pamtiće je i po tome što su u tom njenom mandatu dobili svoje ateljee za rad, podseća se u saopštenju.
 
- Ipak, njena najveća ljubav bila je i ostala knjiga. Svojski se trudila da animira čitalačku publiku, pogotovo najmlađu. To je bila njena misija
 
Pamtićemo je kao velikog entuzijastu, veoma obrazovanu, duhovitu ženu, britkog uma, osobu ispred svog vremena, uvek spremnu za saradnju i humanost na delu
 
Njen osmeh, vedrina i kolegijalnost ostaće zauvek u našim srcima - ističe se u dopisu vranjske Biblioteke.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: