Oštre reakcije na besplatnu putarinu

Lokalne vesti - Nedelja 27.05.2012 - 07:43

Načelnik Pčinjskog okruga Budimir Mihajlović i gradonačelnik Vranja Miroljub Stojčić oštro su reagovali na informacije da su u nekim sredinama vlasnici automobila oslobodjeni plaćanja putarine, a da drugi vlasnici na rampama prolaze „na časnu reč“.

Mihajlović Mihajlović

Gradonačelnik Stojčić pita koji je zakonski, ustavni ili bilo koji osnov da se vlasnici automobila iz Mladenovca, Sopota i Grocke, urednom odlukom zainteresovanih strana, oslobadjaju plaćanja putarine.

- To što su "Putevi Srbije" i Grad Beograd zajedničkim sporazumom oslobodili vlasnike automobila iz tih gradova, za nas sa juga Srbije u najmanju ruku je skandal - kaže Stojčić.

On pita kome je danas pala na pamet takva odluka, kojom se svim drugim vlasnicima automobila, a posebno omima koji su više udaljeni od Beogarad, šalje izuzetno ružna poruka.

Načelnik Pčinjskog okruga Budimir Mihajlović kaže da je „gradska karta“, koju su proklamovali „Putevi Srbije" i Grad Beograd prst u oko svim drugim vlasnicima automobila.

- Mi smo jesenas izračunali: vlasnici svih vrsta vozila iz Vranja, svakoga dana na naplatnim rampama ostavljaju milion dinara, a svi vlasnici iz Pčinjskog okruga milion i po. Zar mi prvi nismo imali veće pravo od drugih da tražimo povlašćeni status? - pita se načelnik Mihajlović.

On tako matematički objašnjava da „Putevi Srbije“, od vlasnika vozila iz Vranja godišnje inkasiraju 360, a od celog siromašnog juga Srbije ukupno 540 miliona dinara.

- Samo "Simpo" i naš prevoznik ’Kavim Jedinstvo’ svakoga dana plaćaju po 300.000 dinara za putarinu. Kako oni svojim cenama roba i usluga da budu konkurentni sa drugima? - pita se načelnik Mihajlović.

Gradonačelnik Vranja, inače poslanik u novom srpskom parlamentu, kaže da Pčinjski okrug i cela južna Srbija imaju sada puno pravo da ovo pitanje postave na dnevni red najviših državnih institucija.

- Jedni su sada legalno oslobadjeni putarine, drugi rampe prelaze na "časnu reč", pa državi stvaraju milionske štete, a treći ćute i plaćaju za sve. Gde je tu zdrav razum? - pita se Stojčić.

Mihajlović i Stojčić u glas ističu da država Srbija nikako ne sme jednima biti majka, a drugima maćeha i kao primer ističu iznose putarina na liniji Vranje - Beograd i obratno.

- I dok fizička i pravna lica iz tih prigradskih opština idu do Beograda i nazad fraj, nas u Vranju putarina za putnički automobil košta 1.840, kamion i autobus po 5.400, a šleper čak 11.000 dinara - žali se načelnik okruga Mihajlović.

On na kraju kaže da su stanovnici juga Srbije i do sada, po mnogo čemu, bili gradjani drugog reda, ali da je ovaj poslednji primer sa putarinom, otvorena provokacija koju vlasnici automobila ne smeju prećutati.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: