Otvorena obnovljena Muzej-kuća Bore Stankovića: Krov što nas ZBLIŽAVA i ŠTITI (FOTO, VIDEO)

Lokalne vesti - Utorak 06.11.2018 - 14:07

Presecanjem vrpce, ministar kulture Vladan Vukosavljević i gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković su svečano otvorili Muzej-kuću Bore Stankovića, čiju je rekonstrukciju finansiralo Ministarsrtvo kulture.

Svečano otvaranje FOTO: D. Ristić/OK Radio Svečano otvaranje FOTO: D. Ristić/OK Radio
Središte zavičaja, kao najličnijeg sveta, čini kuća, dom sa kojim čovek nehotice srasta i sa kojim se poistovećuje, koji mu je stalni izvor snage, rekao je ministar Vladan Vukosavljević na svečanosti.
 
- Sređivanje predačke kuće nikada nema samo praktičnu svrhu i razloge, obnova kuće je ulaganje u nas same, obnova i prošlih i budućih, i prisutnih i odsutnih.
 
Zato i nov život spomen-kuće Bore Stankovića i njena obnovljena postavka okupljaju i naše prethodnike i nas savremenike i one koji dolaze pod jedan krov što nas zbližava i što nas štiti.
 
Alo to nije sve, čitajmo Boru, vraćajmo se Bori nanovo i dodajmo njegove sokove njegovih starih dana, našim danima – poručio je ministar.
 
Milena Popović, saradnica za kulturu i informisanje u kabinetu premijerke Ane Brnabić je naglasila da kulturno nasleđe i tradicija predstavljaju žilu kucavicu države i naroda.
 
- Vranje je grad koji svakako zavređuje posebnu pažnju svojim izuzetnim kulturnim nasleđem i bogatom tradicijom – rekla je Popović i dodala da je završetak obnove Pozorišta „Bora Stanković“ jedan od prioriteta Vlade Srbije i da se završetak radova očekuje do sledećeg septembra.
 
Gradonačelnik Slobodan Milenković je istakao da kuća Bore Stankovića ne predstavlja samo arhitektonsko blago.
 
- Sa statusom spomenika kulture od nacionalnog značaja, čuvar je jednog prošlog vremena, čiji se miris i slika još uvek razležu avlijom.
 
Danas ovaj objekat odslikava sklad starog i novog, nasleđenog i savremenog, baš kao i filozofija Borinih antologijskih dela – rekao je Milenković zahvaljujući ministarstvu na pomoći.
 
Milica Davidović, čukununuka Bore Stankovića, zahvalila se u ime piščevih potomaka Gradu Vranju i Vladi Srbije na naporima da se očuva spomen na velikog pisca.
 
U kulturno-umetničkom delu programa učestvovali su Branimir Stošić Kace, okestar i hor Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ i učenici Gimanzije „Bora Stanković“.
 
Svečanosti su prisustvovali i Ljiljana Davidović, supruga Borinog praunuka Zorana Davidovića, episkop vranjski Pahomije, komandant 4. brigade VS general Slobodan Stopa, načelnik Pčinjskog okruga Srećko Pejković, gradski većnici i drugi lokalni funkcioneri, kao i javni i kulturni radnici.
 
Ministar Vukosavljević je, nakon obilaska Muzej-kuće i postavke, posetu Vranju nastavio obilaskom rodne kuće oca Justina Popovića i zgrade Pašinog konaka, nakon čega je predviđen i obilazak manastira Svetog Prohora Pčinjskog.
 

Foto Galerija

Otvaranje obnovljene Muzej-kuće Bore Stankovića

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: