Otvoreno o ženskim pravima

Lokalne vesti - Petak 30.05.2014 - 09:09

Serijal tribina o problemima prava žena na jugu Srbije nastavlja se u petak 30. maja na časovima građanskog vaspitanja u Srednjoj školi „Sveti Sava“ u Bujanovcu i Gimnaziji „Skenderbeg“ u Preševu.

Aida Corovic Aida Corovic

Učešće na tribinama uzeće i Aida Ćorović, narodna poslanica i aktivistkinja za ljudska prava, koja će govoriti o aktivnostima vezanim za ženska prava i rodne ravnopravnosti kao i o odbrani ljudskih prava u najširem smislu.

Izveštaj Svetske banke od 14. maja pokazuje kako je u proteklih nekoliko decenija ostvaren pomak kada je reč o važnim apsektima života žena i devojčica, ali da i pored toga problemi opstaju, uključujući rašireno rodno zasnovano nasilje.

U mnogim delovima sveta, za žene nema mira ni u vlastitom  domu jer je više od 700 miliona žena izloženo fizičkom ili seksualnom nasilju i to od strane partnera.

Najteže je u zemljama sa niskim i srednjim primanjima gde je, sudeći po izveštaju Svetske banke, gotovo trećina žena nespremno da odbiju seksualne usluge partneru.

Nasilje u porodici ne poznaje ni geografske ni kulturne niti socijalne granice ali se nasilje nad ženama najčešće ispoljava u zemljama gde ne postoji kako zakonodavna  tako i realna ravnopravnost.

Napretka ipak ima u suzbijanju porodičnog nasilja a broj zemalja koje imaju zakone protiv porodičnog nasilja povećao se na 76 u 2013. godini, u koje se ubraja i Srbija.

Kada je reč o zastupljenosti žena u institucijama, Svetska banka podseća da žene nisu adekvatno zastupljene i da čine samo 22% članova parlamenata u svetu. Srbija se u izveštaju pominje kao zemlja sa većim udelom žena među gradonačelnicima od prosečnog u svetu.

Na jugu Srbije, najviše funkcije u jednoj lokalnoj samoupravi ponele su dve žene i to u Vranjskoj Banji i Surdulici.

Tribine će biti održane u sledećim terminima:
Od 9.40 do 10.25 časova u  Gimnaziji „Skenderbeg“ u Preševu, od 12.15 do 13.00 časova u Gimnaziji  „Sezai Surroi“ u Bujanovcu, od 14.45 do 15.30 časova u Srednjoj školi „Sveti Sava“ u Bujanovcu.

Serijal tribina o manjinskim grupama i njihovim pravima u Srbiji se realizuje u okviru projekta „Izjednači me!” koji sprovodi Generator iz Vranja, a finansira ga Delegacija Evropske unije u Srbiji, u okviru programa EIDHR i opštine u kojima se projekat realizuje.

Milan Zdravković
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: