Pahomije ide u penziju?

Lokalne vesti - Ponedeljak 14.05.2012 - 11:41

Sveti arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve razmatraće mogućnost da neki arhijereji budu penzionisani, piše Politika.

Vladika Pahomije Vladika Pahomije
Prema nezvaničnim izvorima među aktuelnim arhijerejima najčešće se pominje vladika vranjski Pahomije, dok su na listi i vladika mileševski Filaret, episkop banatski Nikanor i episkop srednjoevropski Konstantin.
 
Inače, sveti Sinod sutra počinje svoju redovnu sednicu, na kojoj će se razgovarati o imenovanju novih arhijereja i podeli eparhija, ali će na dnevnom redu svakako biti i penzionisanje pojedinih vladika.
 
Ipak, u intervjuu za “Politiku” krajem februara, portparol Sabora vladika bački Irinej izjavio je da se ne razmišlja o tome da Sabor penzioniše pojedine arhijereje i da najavljivanje predstojećeg penzionisanja „ovog ili onog arhijereja nema nikakvog uporišta u stvarnosti”.
 
Sa druge strane, pre izbora novog patrijarha Irineja, nekoliko vladika javno je istupalo sa tezom da se “slučaj Pahomije” mora istražiti do kraja. Među njima svakako je bio najglasniji vladika zahumsko – hercegovački Gligorije. 
 
On je tada tvrdio da Crkva ne sme “pilatovski da pere ruke u slučaju vladike vranjskog Pahomija”. 
 
Inače, vladika Pahomije u Vranje je došao 1992. godine, i moguće je da će iz njega otići posle tačno 20 godina. 
 
Tomislav Gačić, kako je vladikino svetovno ime, postao je svetski poznat 2003. godine kada ga je grupa dece optužila za seksualno zlostavljanje. 
 
Sud je vladiku oslobodio iz više pokušaja, a najčešće zbog zastarelosti slučaja. 
 

Godinama kasnije, Vrhovni sud je ustanovio da je oslobađajuća presuda za valdiku Pahomija pravno neutemeljena, ali slučaj po zakonu nije mogao biti razmatran po drugi put.  

Politika, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: