Pahomijevim žrtvama isplaćena odšteta od po milion dinara

Lokalne vesti - Sreda 30.04.2014 - 22:37

Četvorici dečaka koje je prema navodima nekadašnjeg Opštinskog javnog tužilaštva u Vranju zlostavljao vladika vranjski Pahomije, isplaćena je odšteta od po milion dinara, piše "Politika".

Vladika Pahomije Vladika Pahomije

Kako je za taj list naveo državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen, dokument o poravnanju kojim se Ministarstvo pravde obavezalo da dečacima isplati pomenutu sumu potpisan je 30. marta ove godine.


– Presudom Vrhovnog suda Srbije (VSS) po zahtevu za zaštitu zakonitosti koje je podneo republički javni tužilac, stvoren je osnov da Ministarstvo pravde, bez obzira na to što ne postoji zakonska i sudska obaveza, zaključi poravnanje.

Za isplatu štete nije postojao zakonski okvir, ali moralni jeste.

Pozivajući se na presudu VSS-a koja ne utvrđuje da li je neko kriv, ali utvrđuje da je postupak ometan i da je povređeno pravo na suđenje u razumnom roku, čime je dečacima naneta šteta, odlučili smo da isplatimo odštetu – izjavio je Homen za "Politiku".


Opštinsko javno tužilaštvo u Vranju je 21. aprila 2003. podnelo optužni predlog kojim se okrivljeni vladika Pahomije teretio za seksualno zlostavljanje četvorice dečaka neutvrđenog dana tokom leta 1999., 2. januara 2000. i 2001. i neutvrđenog dana krajem maja 2002.

Vladika je u dva slučaja oslobođen odgovornosti, dok je u odnosu na druga dva nastupila apsolutna zastarelost.

OK RADIO, Politika

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: