Pažljivo sa svinjokoljem

Lokalne vesti - Ponedeljak 18.11.2013 - 11:06

U vreme svinjokolja preti opasnost od trihineloze, upozoravaju stručnjaci iz Poljoprivredne savetodavne službe u Vranju.

Ilustraciija Ilustraciija

Srđan Zafirović iz te ustanove kaže da se trihinelom mogu zaraziti domaće i divlje životinje, a da miševi predstavljaju česte prenosioce ovog zaraznog oboljenja.

- Svinje se uglavnom inficiraju proždirući zaraženog pacova ili otpacima zaraženog svinjskog mesa. Pri slobodnom tovu mogu se zaraziti i leševima divljih životinja.

Životinja koja je zaražena trihinelom to ni nakoji način ne pokazuje, pa se uz pomoć spoljašnih znakova ne može utvrditi da li je životinja zaražena ili nije. Vidljivo je jedino pod mikroskopom trihineloskopijom.

Čovek se obično zarazi jedući nedovoljno kuvano ili pečeno, a najčešće nepropisno osušeno meso zaražene svinje – kaže Zafirović.

On ističe da su simptomi bolesti mučnina, povraćanje, bol u trbuhu i proliv.

- Ovi simptomi mogu biti jače ili slabije izraženi pa mogu proći i nezapaženo. Tok bolesti zavisi od stepena invazije trihinele i od kondiciju zaražene osobe.

Prema tome ima lakših oblika bolesti koji mogu proći neprimetno i teži oblici gde u najtežim slučajevima može doći do smrti. Smrtnost za ovu bolest se kreće u rasponu od 5-35 odsto.

Pouzdani lek za lečenje trihiniloze još ne postoji, termička obrada kao i smrzavanje mesa nije pouzdana, najbolja zaštita je uzeti uzorak zaklane svinje i odneti  ovlaščenoj veterinarskoj ustanovi na trihineskopski pregled – kaže Zafirović.

U Poljoprivrednoj savetodavnoj službi upozoravaju da je najbolja zaštita od ove zaraze preventiva, a jedan vid borbe je i kontrolisano klanje svinja.

Aleksandar Aca Stojković

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: