PETOŠKOLCI šampioni Srbije u ROBOTICI: Osvojićemo Evropu!

Lokalne vesti - Ponedeljak 15.04.2019 - 14:17

Ekipa OŠ “Svetozar Marković“ iz Vranja osvojila je prvo mesto u finalu državnog takmičenja u programiranju robota u Beogradu.

Mateja Janjić, Petar Savić i Ivan Veličković FOTO: OŠ Mateja Janjić, Petar Savić i Ivan Veličković FOTO: OŠ "S. Marković" Vranje
Tim vranjske škole čine učenici osmog razreda Mateja Janjić, Ivan Veličković i Petar Savić koje je spremao nastavnik-mentor Saša Ristić Škiri
 
Takmičenje je održano u OŠ „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, u okviru akcije “Bitka za znanje” u kojem je učestvovalo više od 80 učenika iz 28 osnovnih škola sa teritorije cele Srbije.
 
Zadatak je podrazumevao rešavanje problema sa upotrebom više robota što je zahtevalo dodatnu kreativnost i veštine u programiranju.
 
Zadatak je bio vrlo zahtevan i time je uspeh naših đaka još i značajniji, kaže za OK Radio Tijana Đokić, direktorka škole.
 
- Naši mladi programeri su zaista vredni i kreativni i nastavnik se mnogo trudi oko njih, na ponos cele škole.
 
Mi smo i digitalna škola sa velikim brojem digitalnih nastavnika, čime se trudimo da uhvatimo korak sa vremenom, a ovaj uspeh dokazuje da u tome imamo uspeha – kaže direktorka.
 
Ona dodaje da je ista postava pre i dve godine ostvarila plasman na Republičko takmičenje, što je dokaz kontinuiranog rada.
 
- Ove godine, naši robotičari su rešeni da osvoje Evropu – poručuje Tijana Đokić.
 
Tim OŠ “Svetozar Marković” će sa još četiri iz Srbije učestvovati na Evropskom takmičenju “MakeX” koje će u oktobru biti organizovano u Zagrebu, nakon čega će najbolje plasirana ekipa iz Srbije moći da učestvuje i na Svetskom “MakeX” takmičenju u Gvangdžou u Kini u decembru. 
 
Svetsko takmičenje će se ove godine održati po drugi put, a 2018. godine već je bilo okupilo 350 timova iz 50 različitih gradova iz 20 zemalja širom Evrope, Azije, Amerike i Okeanije.
 
Organizator akcije "Bitka za znanje", Fond B92, pozvao je sve donatore, društveno odgovorne kompanije i pojedince da podrže akciju, kako bismo zajedničkim snagama omogućili našim mladim talentima da učestvuju na prestižnom evropskom i svetskom takmičenju i da odmere znanja sa vršnjacima iz celog sveta.
 
Kroz Fond B92 je do sada 431 osnovnoj školi u Srbiji donirano 2.155 mBot robota koji se koriste kao nastavno sredstvo i uz pomoć kojih đaci imaju priliku da uče programiranje, kodiranje i robotiku.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: