Počinje Miholjsko leto: RHMZ najavio porast dnevnih temperatura

Lokalne vesti - Sreda 05.10.2022 - 09:41

Republički hidrometeorološki zavod najavio je narednih dana stabilno vreme uz porast dnevnih temperatura, što znači da, počinje Miholjsko leto.

Foto: S.Tasić/OK Radio Foto: S.Tasić/OK Radio
Do kraja ove i početkom naredne sedmice suvo i stabilno vreme.
 
Jutra će biti sveža, mestimično i maglovita, a dnevna temperatura u većini mesta od 20 do 25 °C - stoji u najavi RHMZ-a
 
Kako je u nedeljnom intervjuu za Telegraf.rs izjavio meteorolog prof. dr Jugoslav Nikolić, ove godine postoji velika verovatnoća za pojavu Miholjskog leta tokom zadnje dekade oktobra.
 
- Pojava perioda suvog, toplog i uglavnom sunčanog vremena, sa temperaturama iznad proseka, koji se javlja od sredine septembra do sredine novembra, u narodu se naziva Miholjsko leto. 
 
Ovaj period se najčešće javlja tokom oktobra u delu meseca koji je stabilan, suv i sa temperaturama iznad proseka za određenu dekadu meseca. 
 
Ukoliko se ovakav period toplog i stabilnog vremena javi u novembru tada se još naziva "zlatna jesen". 
 
Moguća je pojava nekoliko perioda Miholjskog leta u toku iste jeseni. Miholjsko leto može početi ranije ili kasnije tokom jeseni i trajati kraće, ili duže - rekao je ranije za Telegraf prof. dr Nikolić.
 
Objašnjava da je Miholjsko leto uslovljeno je tipičnom sinoptičkom situacijom koja podrazumeva prostrani anticiklon, sa centrom u srednjoj Evropi.
 
- Tip vremena je anticiklonalni, sa toplim i suvim, uglavnom vedrim vremenom, a slabim vetrom bez dominantnog smera i mogućom jutarnjom maglom. 
 
Srednja dnevna temperatura vazduha je veća od prosečnih vrednosti. 
 
Prethodni uslovi moraju biti ispunjeni barem u tri uzastopna dana da bi se period mogao smatrati Miholjskim letom
 
Miholjsko leto u pojedinim godinama, kao što je ova, može biti slabije izraženo, pa čak i da potpuno da izostane. 
 
Ipak, na osnovu trenutno raspoloživog prognostičkog materijala, ove godine postoji velika verovatnoća za pojavu Miholjskog leta (par dana u kontinuitetu sa temperaturom oko 25 stepeni i vedrim vremenom, bez vetra) tokom zadnje dekade oktobra - otkrio je za Telegraf.rs prof. dr Nikolić.
 
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: