Počinje sedmi P(h)antomfest

Lokalne vesti - Petak 07.12.2018 - 11:08

Sedmi Međunarodni festival pantomime – P(h)antomfest svečano će biti otvoren u petak u 20 sati u sali Doma vojske u Vranju.

Otvaranje, pa prva premijera FOTO: Promo Otvaranje, pa prva premijera FOTO: Promo
Festival će otvoriti zajedničkim izvođenjem pantomimičarske tačke - presecanjem zamišljene crvene vrpce, Snežana Simonović, sekretarka Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje, Nebojša Novković, direktor festivala i Dejan Tričković, predsednik Skupštine grada.
 
Odmah nakon otvaranja, biće premijerno izvedena predstava pantomime „Odluke“, u režiji Trajčeta Gjorgieva, nastala u produkciji Festivala.
 
U predstavi igraju članovi Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje: Aleksandra Demirović, Ivica Spasić, Jovica Stamenković, Jelena Momčilović, Milica Janjić i Smilja Bojković
 
Iste večeri, od 21h biće izvedena odlična predstava „Krug života“ talentovanog bugarskog pantomimičara Filipa Dončeva
 
Oslanjajući se na klasičnu pantomimu Marsoa, Baroa, Borda, Edvardsa i Dariusa, „Krug života“ se bavi najvažnijim momentima naših života u čijem je središtu nada
 
Zahvaljujući neverbalnom izražavanju ovu predstavu je moguće razumeti u celom svetu.
 
Drugog festivalskog dana, prvi put u Srbiji na P(h)antomfestu nastupiće čuveni američki pantomimičar i komičar Robert Post koji će 8. decembra od 20 časova u Domu vojske u Vranju izvesti nesvakidašnju predstavu „Postovo komično pozorište“, za koju je The New York Times napisao: „Post zaslužuje mesto na svačijoj all-star listi blesavih nadarenih umetnika“.
 
Gostovanje Roberta Posta omogućila je Ambasada Sjedinjenih Američkih država u Beogradu
 
U okviru pratećeg programa 7. P(h)antomfesta Robert Post održaće u petak 7. decembra od 13 časova u Američkom kutku u Vranju prezentaciju sa elementima diskusije pod nazivom „POST(ovi) sa puta“, dok će 8. decembra od 13 časova u prostorijama Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje (MOGN) biti održana „Čajanka kod prijatelja“ - eksperimentalni program koji je deo serijala „Pantomima izlazi na ulicu“
 
Kao i ranijih godina harizmatični makedonski pantomimičar Meto Janakievski svoju veštinu pokazaće van scene, ovog puta u druženju sa članovima MOGN-a , ali i svim drugim zainteresovanim ljudima koji žele da prisustvuju atraktivnom programu „Čajanka kod prijatelja“ i tom prilikom steknu nove prijatelje i upoznaju svoje sugrađane sa oštećenim sluhom.
 
Festival su ove godine podržali Ministarstvo kulture Republike Srbije, Grad Vranje i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji
 
P(h)antomfest je pokrenut 2012. godine sa plemenitom idejom da se kroz umetnost, u ovom slučaju pantomimu, u umetnički proces aktivnije uključe gluve i nagluve osobe, te da se izbrišu razlike koje ih čine skrajnutim sa umetničke scene i u društvu uopšte.
 
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: