PODELA SPORTSKIH PARA: Kom kopačke, kom obojci

Lokalne vesti - Utorak 08.11.2016 - 22:51

Na sastanku Komisije za dodelu finansijskih sredstava sportskim klubovima za poslednji kvartal ove godine podigla se velika prašina oko podele novca, saznaje OK Radio.

Šta će gledati publika u Vranju? FOTO OK Radio Šta će gledati publika u Vranju? FOTO OK Radio

Sa primenom restriktivnih mera budžetskih trošenja i politikom štednje koju sprovodi gradsko rukovodstvo, znatno manje para je opredeljeno za sport, pa i za funkcionisanje sportskih klubova.

Indikativan je primer FK „Dinama“, koji je u prvih šest meseci ove godine potrošio 19 miliona dinara, dok mu je odlukom Gradskog veća, do kraja godine odobreno manje od polovine te sume, samo osam miliona.

Gradski većnik za sport i omladinu Nenad Đorđević kaže za OK Radio da je za funkcionisanje sportskih klubova podeljeno para onoliko koliko je gradska kasa mogla da izdrži.

- Svi su oni manje ili više nezadovoljni. Navikli su na nekritičko deljenje para, pa čim smo počeli sa uređivanjem sistema, javlja se nezadovoljstvo.

Gradsko veće je dodelilo sredstva koliko je dodelilo i toga ćemo morati da se držimo.

Novac je deljen proporcionalno, prema bodovanju, gledali smo dokumentaciju i morali smo da sečemo sve što u ovom trenutku predstavlja luksuz, kao što je oprema i slično
– kaže Đorđević.

S druge strane, predsednik i trener „Dinama“ Dragan Antić Recko se poziva na dogovor, po kojem bi trebalo da Grad ovaj klub finansira sa 24 miliona za godinu dana.

- Ja ne znam gde su oni završavali te svoje fakultete, ali ja sam bio najbolji matematičar u bivšoj Jugoslaviji i umem da sračunam da je to dva miliona mesečno.

Međutim, oni su nama do sada isplatili četiri miliona dinara za četiri meseca i kažu da treba da uplate još 3,3 miliona dinara do kraja godine.

Sa tim parama mi ne možemo da igramo ni Srpsku ligu
– tvrdi Antić.

Problem sa transferom novca je kulminirao prošlog vikenda, kada je zbog kašnjenja uplate gostovanje „Dinama“ dovedeno u pitanje, pa je problem rešen finansijskom injekcijom u „minut do 12“.

Ipak, većnik Đorđević je mišljenja da sa odobrenim sredstvima svi klubovi, pa i „Dinamo“ mogu i moraju da funkcionišu.


- Malo ćemo svi da se „stegnemo“, kao što se „stegao“ i Grad i moraće da se tako funkcioniše.

Ja sam svestan da će biti kritika i prozivki i da će naredni period od godinu – dve da bude bolan, ali bolan je i za sve nas ostale
– odgovara većnik i dodaje da nenamenskih transfera neće biti.

- „Dinamo“ je dobio oko 90 odsto sredstava koja mu pripadaju po ugovoru.

Isplaćeno im je 6.778.000 dinara, u šta nije uračunat prevoz i ishrana igrača.

Ako uračunamo prevoz koji košta oko 700.000 dinara i ishranu, to iznosi preko osam miliona dinara.

Kako je odobreno još 3,3 miliona do kraja godine, mi se skoro uklapamo u ta dogovorena dva miliona dinara mesečno
– tvrdi Đorđević.

I pored negodovanja na smanjen dotok gradskog novca u sportske klubove, među njima ima i zadovoljnih i to su pre svega oni kojima je tokom leta poslata usmena pretnja da bi finansijska slavina mogla da im bude zavrnuta do kraja.

Predsednik ŽOK „Vranje“ Dušan Đedović kaže za OK Radio da situacija ipak nije tako crna, kako se možda predstavlja u pojedinim medijima.

- U ime kluba i kao poznavalac situacije rekao bih da su neki navikli na luksuz i na neke stvari koje nisu neophodne, pa nepotrebnio dižu tenzije.

ŽOK „Vranje“ je sagledan od strane Grada i imamo ono najosnovnije što nam je potrebno, tako da sada funkcionišemo bolje nego prethodnih godina i to u višem rangu takmičenja.

Vranjski sport je naizgled došao u situaciju da će ili da opstane „Dinamo“, a da se svi drugi ugase, ili će biti obratno, što ja lično ne želim i smatram da mora da dođe do dogovora kako bi se situacija sredila
– kaže Đedović.

I pored svega, trener „Dinama“ Dragan Antić je mišljenja da, iako je izvesno da je para malo, to neće biti presudno za rezultate ovog kluba.

- Da im ja nisam pomogao prošle godine u poslednja tri kola, oni bi ispali i sa potrošenih 48 miliona, dakle sa duplo više para.

Ovaj nedostatak para može samo da nas iritira da još bolje i još više „izginemo“ na terenu.

Ja sam takav i trudim se i da svojim igračima usadim taj pobednički mentalitet
– zaključuje Antić.
 

Ovaj segment programa OK Radija podržan je od strane grada Vranja u okiru medijskog projekta "Informisanje građana u službi javnog interesa". Stavovi izneti u prilogu ne odražavaju nužno stav grada Vranja.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: