Podrška za zapošljavanje Roma

Lokalne vesti - Subota 26.04.2014 - 10:33

Troje romskih preduzetnika potpisali su ugovore u Vranju za pokretanje sopstvenog biznisa.

Sa lica mesta Sa lica mesta

Oni su u okviru projekta „ Podrška romskom preduzetništvu kao alternativa traženja  azilne zaštite u EU“ od 54 pojedinaca, imali najbolje ideje za biznis planove, a svakome od njih dodeljena su novčana sredstva u iznosu od po 150.000 dinara.

Ivana Stošić, direktorka Biznis inkubator Centra (BIC) u Vranju, rekla je da će pokretanje sopstvenog  biznisa, osim stvaranja novih radnih mesta kako za njih tako i za njihove porodice, odvratiti ove ljude u potrazi za azilom u nekoj od zapadnih zemalja.

- Projekat je osmišljen da pomogne romskoj zajednici i da stvaranjem uslova za nova radna mesta kreiramo jednu održivu ekonomsku stabilnost i mogućnost za sve ljude, a pogotovo za pripadnike višestruko marginalizovane grupe kao što je romska zajednica - rekla je Stošićeva.

Milkica Mihajlović iz Trebešinja, Igor Kurtić iz Bujanovca i Stanko Selimović iz Vranja prvi put će se naći u mogućnosti da pokrenu sopstveni biznis iz različitih oblasti.

Tako će se Milica Mihajlović oprobati u uzgoju pčela i proizvodnji meda, Igor Kurtić će pokrenuti proizvodnju helijumskih balona za dekorisanje, dok će Stanko Selimović otvoriti štampariju za kancelarijski materijal.

Ivana Stošić najavila je pomoć novim preduzetnicima u vidu osvajanja novih tržišta i usmeno se obavezala da će BIC biti jedan od njihovih korisnika.

Projekat „ Podrška romskom preduzetništvu kao alternativa traženja  azilne zaštite u EU“ rezultat je rada Romskog centra za demokratiju u saradnji sa grupom „ 484“ iz Beograda i „BIC“ Vranje. Finansijsku podršku od ukupno 994.000 dinara obezbedila je Kancelarija za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: