Pojeli planinu ćevapa

Lokalne vesti - Četvrtak 13.09.2012 - 09:08

Finansijski izveštaji o poslovanju vranjskih javnih preduzeća, njih ukupno devet, pokazali su da je na troškove reprezentacije iz gradskog budžeta prošle godine potrošeno oko 5.596.033 dinara.

Ilustracija Ilustracija
Ovako, ta suma se i ne čini preterano visoka, ali pretvorena u recimo ćevape, postaje zaista impresivna. Naime, pri prosečnoj ceni ćevapa od 30 dinara za komad dužine oko četiri santimetara, dobija se cifra od oko 187.000 pojedenih ćevapa. 
 
Kada bi se oni poređali jedan pored drugog, dobio bi se impresivan niz od čak 7,5 kilometara, dakle visina najviše planine na svetu, Mont Everesta. 
 
Na ovaj način, bahatost vlasti još jednom je dobila svoju stvarnosnu potvrdu - ovde može sve, jer malo ko koga pita šta i zašto radi. 
 
Ukupno devet vranjskih javnih preduzeća podnelo je Skupštini svoje finansijske izveštaje, a najveću potrošnju po pitanju reprezentacije imao je "Novi dom". 
 
Drugi na listi je "Vodovod", koji ima reprezentaciju za svaki respekt, od preko milion dinara. 
 
O reprezentaciji Direkcije bilo je mnogo govora, jer cifra od 791.622 dinara to svakako zaslužuje. A da i od lošeg uvek ima gore pokazuje i činjenica da se u ovoj godini, do smene vlasti na kraju osmog meseca, već potrošilo oko 600.000 dinara na čašćavanje. 
 
No, doskorašnji zamenik direktora Direkcije Aleksandar Trajković kaže da troškovi i nisu tako veliki, ako se rasčlane na delove. 
 
- Sama reprezentacija iznosi oko 300.000 godišnje, što je i manje od odobrene sume. Ostatak para otišao je na sredstva neophodna u Direkciji, na Terminalu i dve gradske garaže. Tu je i reprezentacija u samoj Direkciji, znači kafa, sokovi, sve što je neophodno jednoj ozbiljnoj kući - kaže Trajković. 
 
Urbanizam je višestruko manja firma od Direkcije, ali u reprezentaciji ne zaostaje - suma je čak 510.000 dinara. 
 
Desetak puta manja firma od Direkcije, Uprava Banje, napravila je reprezentaciju od 758.000 dinara. 
 
- Mi imamo četiri objekta za održavanje - Vidikovac, Sat kulu, samu Upravu i kapelu. Uz to, ni dinar budžetskih para nismo potrošili na reprezentaciju, nego smo radili kompenzaciju sa "Simpom", jer drugačije nismo mogli da naplatimo potraživanja. Neki računi su tu čak i iz 2010. godine, a troškovi reprezentacije odnose se i na "Dane Karanfila" - kaže direktor Uprave Nebojša Stojanović.  
 
Veoma visoku cifru za reprezentaciju napravio je i "Komrad", čak 637.000 dinara. 
 
To i nije najveći problem - za izvesne troškove "reklame i propagande" "Komrad" je u 2011. godini potrošio čak 812.030 dinara. 
 
Solidnu sumu za reprezentaciju ima i RTV Vranje, oko 383.000 dinara, ali su troškovi podeljeni na reprezentaciju u kafanama, i onu koja je neophodna u svakodnevnom radu te kuće. 
 
- Veliki broj ljudi svaki dan prođe kroz našu kuću, i za to računi idu preko kafe kuhinje. Ovi drugi računi su isključivo od naših sredstava, za važnije goste, godišnjice i proslave, i za UO, jednom ili dvaput godišnje. Trudimo se da budžet za te namene koristimo restriktivno - kaže direktor RTV-a Zoran Veličković. 
 
Za pohvalu, najmanji budžet za krkanluke imalo jeSkijalište, nešto manje od 150.000 dinara. A i šta će im, kad imaju svoju kafanu? 
 
TOP LISTA PREDUZEĆA 
Novi dom -                     1.100.000
Vodovod  -                     1.006.766
Direkcija -                      791.622 
Uprava Banje -                   758.000
Komrad -                         673.007
Urbanizam -                      510.000
Radio televizija Vranje -        382.930
Apoteka -                        265.000
Skijalište -                     145.481

 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: