Policajci Srbi i Albanci otvorili put do crkve u selu Oraovica kod Preševa

Lokalne vesti - Četvrtak 28.05.2020 - 13:45

Stari put u pravcu crkve u selu Oraovica kod Preševa, koji se nalazio na privatnom posedu, ponovo je otvoren za posetioce zahvaljujući policajcima u ovom mestu.

Petrović u sredini sa kolegama Albancima ispod crkve u Oraovici. Foto: Privatna arhiva Petrović u sredini sa kolegama Albancima ispod crkve u Oraovici. Foto: Privatna arhiva

Srbi i Albanci, pripadnici policije u PS Preševo, uz pomoć ljudi iz crkvenog odbora, zajednički su obezbedili da vernici imaju pristup crkvi u selu koje je poslednjih decenija etnički albansko mesto.

Marjan Petrović, komandir policijske ispostave PS u Preševu, priča kako su njegovi policajci, još jednom pokazali ljudskost, ne deleći ljude po nacionalnoj ili verskoj osnovi.

- Od strane vlasnika katastarske parcele put je bio zatvoren i ograđen betonsko žičanom ogradom, tako da je odlazak do crkve bio izuzetno otežan.

Angažovanjem policijskih službenika PS Preševo obezbeđeno je pogonsko gorivo uz saradnju članova crkvenog odbora i gradjana dobre volje, privatnih preduzetnika, te smo otvorili novi put u pravcu crkve, n
eposredno iznad policijskog odeljenja u selu Oraovica.
 
Dokazali smo i ranije, da samo zajedno, bez obzira na nacionalnu pripadnost možemo rešiti sve problem
- dodaje Petrović.

Policija u Preševu je multietnička, a njeni pripadnici, kako Srbi, tako i Albanci poznati su po svojoj humanosti.

Takođe, valja pomenuti i da je selo Oraovica bilo tokom sukoba na jugu Srbije pre dvadesetak godina jedno od žešćih uporišta terorista.


Decenijama u nazad Srbi ovde ne žive, ali je ostala crkva na brdu iznad sela kao podsećanje na neka druga vremena.

U njoj se okupljaju Srbi u dane većih praznika.

Policajci PS Preševo, ranije su okrečili i crkvu u selu Reljan, gde žive Srbi i Albanci.


Takođe, organizovali su akcije dobrovoljnog davanja krvi i prikupljanja pomoć za najugroženije.

S.T.

 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
Buki..
28.05.2020. , 14:52
Samo ovako mozemo napred, bez obzira na veru I nacinalnost. Pozdravljam si ucesnici na ovu akciju I kolege...PS.Presevo SP. Presheve.