Pomen vranjskim četnicima

Lokalne vesti - Utorak 04.09.2012 - 09:03

I ove godine, sedmi put zaredom, u Crkvi Svete Petke na Šapranačkom groblju u Vranju, pripadnici, potomci i poštovaoci, služili su parastos pripadnicima Srpskog četničkog pokreta.

Šapranačka crkva Šapranačka crkva
Istraživač gerilskih pokreta Siniša Antonijević, inače policijski inspektor iz Vranja, kaže da u četničkom pokretu nikada nije bila bitna politička pripadnost, već samo patriotizam i sve ono čime se doprinosilo boljitku za srpski narod.
 
- Mi nismo pripadnici ni političkih partija niti udruženja gradjana. Mi smo poštovaoci dela naših slavnih predaka, na koje smo jako ponosni i za pomen duša njihovih došli smo ovde da im zapalimo sveće - kaže Antonijević.
 
On je podsetio da je vranjski odbor Srpskog četničkog pokreta počeo da funkcioniše 1903. godine, kada su se u noći izmedju 1. i 2. septembra, u zgradi osnovne škole, danas poslovnog centra „Haremluk“, okupili 30 najuglednijih Vrnjanaca.
 
- U izvršni odbor Srpskog četnicckog poreta u Vranju ušli su tada najugledniji i najčestitiji gradjani i domaćini: profesori, advokati, lekari, trgovci, koji su zračili dobrotom i patriotizmom - kaže Antonijević.
 
Parastasu su prisustvovali gradonačelnik i zamenik gradonačelnika Vranja Zoran Antić i Bojana Veličkov, brigadni general Milosav Simović, komandant 4. brigade Kopnene vojske Srbije, zatim Sladjan Velinović, načelnik Policijske uprave u Vranju, predstavnici političkih partija i gradjani.
 
- Svake godine, gde god da sam u svetu, ja 1. septembra zapalim sveće u pomen mojim predacima, junacima i čestitim Srbima, na koje sam jako ponosna, Stojanu Korubi po očevoj i Tozi Popoviću po majčinoj strani - kaže Zlata Simonović, koja ja na ovaj parastos došla iz daleke Kanade.

 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: