Ponovo "Slobodna zona"

Lokalne vesti - Sreda 07.05.2014 - 10:14

Građani Vranja biće u prilici da u okviru turneje festivala „ Slobodna zona“ pogledaju šest filmova koje je beogradska publika proglasila za najbolje na poslednjim projekcijama festivala, održanim u novembru 2013. godine.

Scena iz Scena iz "Prekinutog kruga"

Turneja festivala, deveta po redu, ni ovog puta neće zaobići naš grad, a Vranjanci će projekcije moći da pogledaju od 9. do 11. maja u Galeriji Narodnog muzeja sa početkom od 17 i 19 časova.

„ Slobodna zona“  se u Vranju realizuje u saradnji sa NVO „ Generator“ .

Jelena Velikinac iz ovog udruženja naglašava da su ovi filmski naslovi nepravedno zapostavljeni od strane bioskopske publike, kako širom sveta tako i u našoj zemlji.

- To su filmovi koji nisu blokbasteri, to su filmovi koji ne privlače publiku na prvu loptu ali su prihvatljiviji našoj realnosti.

Slični su nama, našem životu i realnosti. Preko glavnih likova, koji su realno dočarani, možemo da vidimo kako se oni bore i nose sa svakodnevnicom – rekla je Velikinac za OK radio.

On dodaje da je pored problema nepostojanja bioskopske sale u gradu, ovo idealna prilika za filmofile.

Prvog dana projekcije publici će biti predstavljen dokumentarni film „Perverznjakov vodič kroz ideologiju“ koji  za glavnog junaka i naratora ima najkontroverznijeg filozofa današnjice Slavoja Žižeka.  

„Ajkula“, „Taksista“, „Titanik“, „Mračni vitez“ su samo neki od filmskih naslova koji dobijaju pervertirani tretman u Žižekovom psihoanalitičkom pristupu koji veoma lako može da promeni način na koji razumete vaše omiljene filmove.

Istog dana biće prikazan i „Gangster koji te voli“ koji važi za veliki festivalski hit.

Glavni junak filma je Nediljko Babić, čovek vrlo upečatljivog nadimka – Gangster, koji je pre četvrt veka odustao od postavljanja i spajanja parketa i posvetio se spajanju usamljenih srca širom Hrvatske.

Drugog dana festival će početi igranim filmom „ Prekinuti krug“ . Glavni junaci ove filmske melodrame su totalno dva različita sveta.

Didije je istovremeno okoreli ateista i naivni romantik, dok Elise nosi tetovažu krsta na vratu, iako sa obe noge stoji čvrsto na zemlji.

Nakon njega biće prikazan dokumentrani film „ Sutra“ u kome osnivači umetničkog kolektiva Voina (rat), Vor (lopov) i Koza dokumentuju svoje radikalne ideje, često na samoj granici između umetnosti i zločina.

Poslednjeg dana festivala na programu će se naći ubedljivi pobednik beogradskog festivala po glasovima publike, film “ Launchbox” , ostvarenje u kome mala zabuna oko kutija za hranu izaziva veliko čudo koje dovodi do iznenadnog prijateljstva i ljubavi između dvoje potpunih stranaca.

“Duh 45-te” biće film kojim se i zatvara festival. Ovaj dokumentarac govori o snu jednog boljeg i pravednijeg društva u Velikoj Britaniji nakon Drugog svetskog rata.

“Slobodna zona” će u saradnji sa medijskom kućom “MTV” i dnevnim novinama “24 sata” dodeliti i nagrade onima koji napišu najbolju kritiku, recenziju ili kratak esej o jednom od filmova sa programa Turneje.

Radove, ne duže od 3000 karaktera tokom trajanja turneje zainteresovani mogu poslati na mejl: recenzija@freezonebelgrade.org
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: