Poskupljuju putarine: Skupština odlučuje sledeće nedelje

Lokalne vesti - Petak 21.06.2019 - 10:57

Narodna Skupština će, najverovatnije, već sledeće nedelje razmatrati zahtev za povećanjem cene putarine, a zvanični iznosi znaće se onog momenta kada počne njihova primena, pišu Večernje novosti.

Ministarstvo traži povećanje od  odsto FOTO: D. Ristić/OK Radio Ministarstvo traži povećanje od odsto FOTO: D. Ristić/OK Radio
Nove cene putarina bi u tom slučaju mogle da stupe na snagu već od 1. jula.
 
Prema nezvaničnim saznanjima Večernjih novosti, putovanje auto putem ovog leta biće skuplje za najmanje 12 odsto, što znači da će umesto 3,64 dinara po kilometru, za automobile će koštati 4,07 dinara.
 
"Putevi Srbije", koji od prošle godine traže nove cenovnike, još nemaju kalkulaciju. Zvanični iznosi znaće se onog momenta kada počne njihova primena
 
Jednostavna računica, međutim, kaže da će vožnja od Beograda do Niša, umesto 800, koštati najmanje 896 dinara, bez zaokruživanja. 
 
Turisti koji krenu južnije, do Preševa, ovom iznosu treba da dodaju 605 dinara, 65 više nego sada. 
 
Putovanje Koridorom 10, od severa do juga, koštaće tako 2.130 dinara, što je 230 dinara više nego sada. 
 
Ko se ovim putem nije vozio od prošlog leta, s obzirom na to da je u međuvremenu završena i deonica kroz Grdeličku klisuru, putarina će mu, u jednom pravcu, odneti skoro 500 dinara više.
Putnici kroz Makedoniju, od Srbije do Grčke, prolaze tri naplatne rampe. Ukupan iznos putarina je 200 denara, a pet evra ako se plaća evropskom valutom. U Bugarskoj se kupuju vinjete. Za putnički automobil, sedam dana, košta osam evra, a mesečna - 15 evra. Koliko će koštati korišćenje auto-puta u Grčkoj, zavisi od destinacije do koje se putuje. Izvesno je da prva naplatna rampa, pola kilometra od prelaza Evzoni, odnosi 1,8 evra.
 
Poskupljenje korišćenja puta Ministarstvo saobraćaja, koje je i iniciralo izmene, pravda većim troškovima održavanja puta, piše beogradski dnevnik.
 
- Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je podnelo inicijativu kojom se predlaže povećanje visine naknade za putarinu javnog puta u visini od 12 odsto, imajući u vidu da je trenutna visina putarine znatno niža od realne vrednosti i da bi trebalo da dostigne visinu koja bi pokrivala realne troškove povezane sa troškovima izgradnje i troškovima poslovanja, održavanja i razvojem mreže puteva u Republici Srbiji - stoji u obrazloženju. 
 
Procena je da će predloženim povećanjem u 2019. godini, prihod od naplate putarine biti veći za 1,9 milijardi dinara, odnosno da će ukupan prihod iznositi 27,6 milijardi dinara.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: