Potrebna obnova vladavine prava na Kosovu

Lokalne vesti - Petak 17.08.2012 - 11:00

Portparol Euleksa Irina Gudeljević izjavila je u Kosovskoj Mitrovici da postoji hitna potreba da se obnovi vladavina prava na severu Kosova i da se građanima omogući potpun i pravovremen pristup pravdi.

- Ukoliko dođe do preterano dugih odlaganja suđenja ili nedostatka pristupa pravdi za pojedince, to može dovesti do kršenja ljudskih prava. Zato postoji hitna potreba da se obnovi vladavina prava na severu Kosova i da se građanima omogući potpun i pravovremen pristup pravdi - rekla je portparol Misije EU na Kosovu.
 
Gudeljevićeva je rekla Tanjugu da su od decembra 2008. godine u Okružnom sudu u Kosovskoj Mitrovici Euleksove sudije i tužioci, uz podršku multietničkog tima pravnika, donele 50 presuda u krivičnim predmetima.
 
Upitana prema kojim zakonima je suđeno u dosadašnjim postupcima, ona je odgovorila da o primeni zakona odlučuju nezavisne sudije.
“Primenjivani su različiti zakoni u zavisnosti od odluke nezavisnog sudije.
 
Nezavisnost sudstva je od ključne važnosti u svakom demokratskom društvu”, rekla je ona.
 
Gudeljevićeva je kazala da bi u Misiji voleli da u najkraćem roku vide vidi povratak lokalnih sudija i tužilaca, kosovskih Albanaca i kosovskih Srba, u mitrovički Okružni sud.
 
To bi, kako je ocenila, bilo za dobrobit svih zajednica i Euleks je uložio mnogo napora da bi to i bilo ostvareno, ali dugoročno rešenje jedino može biti postignuto u bliskoj koordinaciji sa svim relevantnim akterima. Komentarišući činjenicu da na severu Kosova funkcionišu srpski sudovi, Gudeljevićeva je ocenila da je Kosovo jedinstveni pravni prostor (čak i prema Rezoluciji SBUN 1244).
 
“Dve nadležnosti kreiraju protivrečnosti i to nije pravda, jer dovode do kontradiktornih odluka koje mogu da budu protiv prava stanovništva”,rekla je Gudeljevićeva.
 
U Okružnom sudu u Kosovskoj Mitrovici sada rade međunarodne sudije i tužioci, a radi se isključivo na teškim krivičnim delima.

Opštinski sud u ovom gradu faktički ne funkcioniše od martovskog nasilja 2008. godine. Okružni sud takođe nije radio od marta do decembra 2008. kada ga je Euleks ponovo otvorio.
 
Sud u severnom delu Mitrovice ne funkcioniše punim kapacitetom više od četiri godine, pošto su jedinice međunarodnih snaga, 17. marta 2008, upale u zgradu, gde su nekoliko dana protestovali nekadašnji srpski radnici u pravosuđu, zahtevajući da budu vraćeni na radna mesta.
 
Tokom incidenata koji su tada usledili, poginuo je jedan ukrajinski policajac, povređena su 64 policajca UNMIK-a, 24 pripadnika Kfora i mnogo srpskih demonstranata.

Blic

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: