Požari prete: Spaljivanje strnjišta ŠTETNO i SKUPO

Lokalne vesti - Četvrtak 11.04.2019 - 14:27

U okviru realizacije Operativnog plana sprovođenja preventivnih mera zaštite od požara na otvorenom prostoru i šumskih požara, Grad Vranje u saradnji sa Poljoprivrednom savetodavnom stručnom službom Vranje i Ministarstvom unutrašnjih poslova - Odeljenjem za vanredne situacije u Vranju organizovao je edukaciju poljoprivrednika na temu „Štetnost spaljivanja biljnih ostataka“.

Požari nanose neprocenjivu štetu FOTO: S. Tasić/OK Radio Požari nanose neprocenjivu štetu FOTO: S. Tasić/OK Radio
Na predavanju je bilo reči o posledicama koje nastaju spaljivanjem biljnih ostataka
 
- Paljenjem se ubijaju svi živi organizmi zemljišta koji imaju nezamenljivu ulogu u ishrani biljaka i ono nema nijednu korisnu svrhu, već samo ide na štetu poljoprivrednim proizvođačima
 
Zbog toga se sa stanovišta struke umesto paljenja preporučuje zaoravanje zemljišta
 
Ukoliko se utvrdi da je na poljoprivrednom gazdinstvu vršeno spaljivanje žetvenih ostataka, gazdinstvo gubi pravo na podsticajna sredstva u poljoprivredi u periodu od tri godine - rekla je Nada Lazović Đoković iz Poljoprivredno savetodavne službe. 
 
Prisutnima se obratio i Dragan Janković iz Odeljenja za vanredne situacije koji je ukazao na odredbe Zakona o zaštiti od požara
 
- Spaljivanje strnih useva, smeća i biljnih ostataka zabranjeno je Zakonom o zaštiti od požara
 
Lice koje je izazavalo požar dužno je da vatrogasno-spasičlačkoj jedinici nadoknadi troškove intervencije.
 
Novčana kazna za fizičko lice iznosi 10.000 dinara, a za pravno od 300.000 do 1.000.000 dinara - istakao je Janković. 
 
Predavanje je održano u OŠ „20. oktobar“ u selu Vlase, a u narednom periodu planiran je nastavak edukacije na ovu temu u svim većim seoskim sredinama na teritoriji grada Vranja.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: