Prag ekološke odgovornosti

Lokalne vesti - Utorak 10.09.2013 - 13:21

„Gde je tvoj prag odgovornosti?“ naziv je velike kampanje koja će u cilju podizanja svesti javnosti o značaju zaštite životne sredine do kraja godine biti sprovedena u Vranju i Pčinjskom okrugu.

Plakat kampanje Plakat kampanje

Kampanja počinje 16. septembra, na Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača, zabavnim i edukativnim programom za decu u vrtićima „Pčelica“ u Vladičinom Hanu i „Poletarac“ u Tutinu.

Uz finansijsku pomoć Evropske unije i Vlade Švajcarske, kampanja se sprovodi preko Programa evropskog partnerstva sa opštinama – EU PROGRES, u saradnji sa konsultantskom agencijom Executive Group i udruženjem građana Generator iz Vranja.

Najveći ekološki problemi zajednički za sve opštine su odlaganje i nemogućnost recikliranja otpada, rezultat je nedavno sprovedene ankete za potrebe kampanje među predstavnicima lokalne samouprave, medija, nevladinih organizacija i kompanija.

Na listi problema slede zagađenje reka i emitovanje otrovnih gasova.

Kao prioritet i najveći izazov u zaštiti životne sredine, stanovnici najčešće pominju problem divljih, ili nedovršenih deponija.

U Vranju i okolnim opštinama posebno se naglašava potreba saniranja i završetka proširenja deponije „Meteris“.  

Tokom kampanje, narednih meseci će biti organizovane akcije čišćenja i sakupljanja komunalnog otpada i ulična dešavanja u kojima se očekuje veliki odziv građana, kao i niz radionica i obuka, kako bi se stanovnici odabranih opština podstakli da stvaraju ambijent u kojem je zaštita životne sredine jedan od razvojnih prioriteta svake lokalne zajednice.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: