Pravobranilac demantuje Antića: Grad prinudno preuzima ZANATSKI DOM

Lokalne vesti - Sreda 13.09.2017 - 15:03

Gradski pravobranilac Dragan Mihajlović demantovao je navode Miodraga Antića, predsednika Udruženja preduzetnika u Vranju o sporu oko zgrade Zanatskog doma, osporivši mu tu funkciju.

Političko mešetarenje ili poštovanje zakona FOTO: OK Radio Političko mešetarenje ili poštovanje zakona FOTO: OK Radio

U tekstu objavljenom na portalu OK Radija, Antić smatra da je politika umešala prste u sporu koji Udruženje zanatlija vodi sa Gradom više od 20 godina.

Prema njegovim tvrdnjama, čudno je da je Apelacioni sud doneo presudu suprotnu presudama vranjskih sudova, koji su potvrđivali da zgrada Zanatskog doma u centru Vranja nikada nije bila opštinska.

Gradski pravobranilac u svom dopisu ocenjuje da Antić pokušava da obmane javnost, dajući slučaju političku konotaciju.

Mihajlović navodi da je objekat Zanatskog doma, sagrađen 1940. godine, stupanjem na snagu Zakona o nacionalizaciji decembra 1958. godine, postao društvena svojina.
 
Na osnovu ovog zakona, Narodni odbor Vranja je 1961. godine doneo rešenje kojim je zgrada postala društvena i data je na korišćenje, bez prava otuđenja Zanatskoj komori u Vranju.

Jedan deo nepokretnosti je dodeljen na korišćenje Preduzeću za prikazivanje filmova “Sloboda” u Vranju, a deo prizemlja Ugostiteljskom preduzeću “Vranje”.

- Kako je Zanatska komora prestala da postoji, a u međuvremenu je 20.05.1981. osnovano novo opšte udruženje, koje nije pravni sledbenik Zanatske komore, Skupština opštine Vranje je 05.03.1982. donela zaključak da se ovom udruženju dodeli zgrada na korišćenje.

Opšte udruženje je bez ikakvog pravnog osnova, koristeći samo podatke iz avio premera upisalo poslovni prostor na svoje ime.

Osim toga, sa Ugostiteljskim preduzećem Vranje su sačinili sudsko poravnanje kojim im Ugostiteljsko preduzeće, potpuno nezakonito, priznaje pravo svojine na delu na kojem su imali samo pravo korišćenja, čime su im preneli veće pravo nego što su i sami imali
– stoji u dopisu gradskog pravobranioca.

Mihajlović osporava i pravo udruženja čiji je Miodrag Antić predsednik, na korišćenje prostorija.

- 24.12.2002. godine osnovano je Opšte udruženje preduzetnika Vranje, a za predsednika je izabran Miodrag Antić.

 

LOKALI IZDATI BEZ SAGLASNOSTI
Kako je poslovni prostor korišćen najbolje se vidi po tome što je krov bioskopske sale pao, u podrum prodire voda, lokal koji je ranije koristilo Ugostiteljsko preduzeće se već godinama iznajmljuje trgovcima za iznose od preko 100.000 dinara mesečno, kao i hodnik na ulazu u bioskopsku salu, a da i ne pominjemo objekat u kome je kafana ABC koji je iznajmljen po, za sada, nepoznatim uslovima. Ni za jedan ugovor o zakupu-iznajmljivanju saglasnost nadležnih organa Grada ili Republike nije tražena, iako je to zakonska obaveza – navodi Dragan Mihajlović.

 

Nakon isteka mandata od četiri godine, Antić je odbio da zakaže sednicu za izbor novih članova Skupštine i Izvršnog odbora, zaključao i uzurpirao prostorije udruženja, pa su preduzetnici Vranja na sopstvenu inicijativu 20.10.2008. izabrali nove organe i rukovodstvo, razrešili ga svih dužnosti, a u Registar opštih udruženja preduzetnika Regionalne privredne komore Leskovac je kao predsednik upisan Dragan Aleksić.

Iz navedenog se može zaključiti da nisu tačni navodi u objavljenom članku da je Miodrag Antić Predsednik Udruženja preduzetnika, i da ne može da istupa u njihovo ime.


Posle izbora novog direktora Udruženja, Miodrag Antić je postao predsednik Udruženja samostalnih zanatlija, ugostitelja i autoprevoznika “Vranje” iz Vranja, što je utvrđeno iz Rešenja o upisu u registar APR-a – tvrdi Mihajović i dodaje da se ovo udruženje nikada nije obratilo nadležnim organima radi dobijanja prava korišćenja prostorija, tako da sve do danas koristi poslovni prostor bez ikakvog pravnog osnova.

Sama zgrada Zanatskog doma je 1996. godine, Zakonom o sredstvima u svojini Republike Srbije, prešla iz društvene u državnu svojinu.

Gradski pravobranilac kaže u svom saopštenju da prema Zakonu o javnoj svojini iz 2011. godine, nosioci prava javne svojine mogu biti Republika Srbija, autonomna pokrajina i opština, odnosno grad, a opšta udruženja mogu biti samo korisnici nepokretnosti, ukoliko im jedinica lokalne samouprave svojom odlukom prenese pravo korišćenja.

- Grad Vranje je pokušao da mirnim putem sprovede preuzimanje, ponudio preuzimanje jednog po jednog dela nepokretnosti, iz razloga da dotadašnji zakupci ne bi bili dovedeni u neprijatnu situaciju da moraju da se odmah isele, međutim, 20.06.2017. oni su odbili da predaju ključeve, tako da smo prinuđeni da izvršenje sprovedemo prinudno, sudskim putem – piše gradski pravobranilac u svom saopštenju.

 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: