Predata prva TUŽBA protiv NATO zbog osiromašenog uranijuma

Lokalne vesti - Četvrtak 21.01.2021 - 10:00

U Višem sudu u Beogradu podneta je prva tužba protiv NATO-a u ime oficira, vojnika, policajaca i ratnih rezervista obolelih od kancera, koji su boravili na Kosovu i Metohiji tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije.

Uz tužbu podneta i lekarska dokumentacija FOTO: Thinkstock Uz tužbu podneta i lekarska dokumentacija FOTO: Thinkstock
Tužbu je podnela Advokatska kancelarija Aleksić iz Niša, a advokat Srđan Aleksić rekao je novinarima da je korišćenjem osiromašenog uranijuma povređeno pravo na život građana Srbije koji žive na KiM, kao i svima koji žive na Kosmetu i na jugu Srbije.
 
- Posebno kod Pljačkovice, udaljene 2,5 km od centra Vranja, kao i još pet sela u opštinama Bujanovac i Preševo, za šta je i NATO priznao da je bačeno najviše osiromašenog uranijuma
 
Tamo i danas živi mnogo naših ljudi i veliki broj je oboleo - kazao je Aleksić.
 
On je dodao da očekuje odgovor na tužbu do jula ove godine.
 
Naglasio je da uz svaku tužbu njegovih klijenata postoji lekarska dokumentacija i izveštaji, kao i izveštaj veštaka sudske medicine koji potvrđuju uzročno-posledičnu vezu osiromašenog uranijuma i obolevanja od kancera.
 
Takođe, u tužbi je precizno navedeno za svakog klijenta na kojoj je teritoriji i u kojem periodu je bio na KiM 1999. godine.
 
On je kazao da će postupak voditi po principu koji je vodio italijanski advokat Fjorea Tartalje sa kojim je zajedno radio na optužnicama i koji je deo njegovog tima.
 
Aleksić je ranije izjavio da se njegovoj kancelariji do sada obratilo oko 2.000 klijenata zbog tužbe protiv NATO-a i da su dostavili medicinsku dokumentaciju.
 
On je, takođe, naveo da će visina odštete biti precizirana tokom sudskog postupka, ali da smatra da je minimum 100.000 evra i više.
OK Radio, Tanjug

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: