Prekid ŠTRAJKA GLAĐU bez socijalnog programa

Lokalne vesti - Petak 21.09.2018 - 13:13

Vranje – Nakon posete državne delegacije, radnici bujanovačke „Gumoplastike“ u selu Klenike prekinuli su četvorodnevni štrajk glađu.

Radnicima obećana isplata razlike u platama FOTO: Nezavisnost GMP Bujanovac Radnicima obećana isplata razlike u platama FOTO: Nezavisnost GMP Bujanovac
Radnicima su se obratili državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović, načelnik Pčinjskog upravnog okruga Srećko Pejković i narodni poslanici Nenad Mitrović i Slaviša Bulatović.
 
Prema rečima predsednika štrajkačkog odbora Slavoljuba Ristića, funkcioneri su radnicima predočili da nemaju zakonskih osnova za socijalni program, što je bio osnovni zahtev štrajkača.
 
Zahtev za isplatu razlike u platama biće uslišen, jer su zaposleni u ovom pogonu primali zarade znatno manje od zagarantovanog republičkog minimuma, kaže Ristić.
 
- Kako nam je objašnjeno, radnici su primljeni nakon stupanja na snagu Vladine uredbe o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru, zbog čega nemaju pravo na socijalni program.
 
Na žalost, izmučeni i napaćeni radnici su to prihvatili jer strahuju da bi mogli da ostanu i bez te razlike, budući da bi ubrzo trebalo da otpočne uvođenje stečaja u „Gumoplastiku“ – kaže Ristić za OK Radio.
 
Od ponedeljka bi trebalo da stručna radna grupa utvrdi koliko se kome od radnika duguje na ime razlike u zaradama, nakon čega bi trebalo da krene i isplata, dodaje Ristić.
 
Radnici su, dodaje on, zahtevali i isplatu regresa, toplog obroka i putnih troškova, ali ta stavka nije razjašnjena do kraja.
 
Ristić navodi i da će svi oni koji su državu tužili za isplatu razlike u platama, morati da povuku tužbe kako bi bili isplaćeni. 
 
Radnici pogona „Gumoplastike“ u selu Klenike počeli su štrajk glađu u ponedeljak, nakon što su godinu dana čekali na odobravanje socijalnog programa.
 
U utorak je nekolicina štrajkača imala zdravstvene tegobe, pa je morala da interveniše i hitna pomoć.
 
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: