"Prekinite satanizaciju Albanaca i Trnovca"

Lokalne vesti - Ponedeljak 28.10.2013 - 08:01

Vranje - Povodom situacije na jugu Srbije nastale posle ubistva policajca Gorana Đorđevića, oglasio se i jedan od poznatijih albanskih medijskih radnika Nedžat Beljulji, vlasnik i urednik bujanovačke RTV “Spektri”, koja emituje program na albanskom jeziku.

Centar Bujanovca Centar Bujanovca

On se otvorenim pismom obratio medijskim organizacijama u Srbiji, alli i međunarodnim predstavnicima prisutnim na ovom prostoru.

Ubistvo policajca Đorđevića, a kasnije i izveštavanje medija na tu temu, saamo otežava ionako rovite međunacionalne odnose, ocenio je u svom pismu Beljulji.

- Iz svih do sada dostupnih informacija zvaničnih organa Republike Srbije i izjava direktora policije Milorada Veljovića proizlazi da je policajac Goran Đorđević pokušao da zaustavi vozilo zbog sumnje da vozač učestvuje u kriminalnom delu, a da je vozač odbio da to učini  i da je autom udario policajca i pobegao.

Reč je, dakle - bar dok se ne pojave suprotni dokazi - o napadu na policajca iz kriminalnih pobuda,  kakvi se - nažalost! - dešavaju svuda u Srbiji.

Stanovnici Velikog Trnovca na sednici Mesne zajednice osudili su zločin i izrazili žaljenje zbog pogibije Gorana Đorđevića - piše Beljulji.  

Prema njegovim navodima, listovi i TV stanice čije su redakcije u Beogradu, tekstovima svojih dopisnika sa juga Srbije ovaj tragičan događaj smestili su u kontekst srpsko - albanskih odnosa, ne ustežući se da, bez ikakvih argumenata, “krivicu za smrt policajca pripišu celom jednom selu, i celoj jednoj narodnosti - Velikom Trnovcu, i Albancima”.

- O samom tragičnom slučaju piše se kao o ubistvu koje je nad Srbinom počinio Albanac, svi stanovnici Velikog Trnovca proglašavaju se narko-dilerima, a o ovom selu se piše kao o mestu u koje srpska policija ne sme da uđe(!).

Naslovi kojima se poziva "država da uđe u Trnovac" sugeriše se da je reč o odmetnom mestu i odmetnutim ljudima, a u nekim tekstovima provejavaju i tonovi poziva na odmazdu.

Sa žaljenjem i strepnjom primećujemo da se u upotrebu vratio jezik mržnje koji je korišćen devedestih godina prošlog veka, pa Vas molimo da svojim članovima prenesete našu molbu da se u izveštavanju o ovom slučaju, i uopšte iz Bujanovca, drže činjenica.

Bar mi na Balkanu znamo da tendenciozno i huškačko novinarstvo nikada i nikome nije donelo dobro - kaže Beljulji.

Podsećajući da je od ovdašnjih oružanih etnički obojenih sukoba prošlo deset godina, Beljulji opominje da je jedan od zadataka opštinskog rukovodstva Bujanovca, svih  političkih stranaka i svih ljudi dobre volje  prevazilaženje rana iz prošlosti.

- Molimo novinare da nam u tome ne odmažu! - decidiran je na kraju Nedažat Beljulji, vlasnik RTV “Spektri” iz Bujanovca.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: