Premijera na Svetski dan pozorišta

Lokalne vesti - Ponedeljak 28.03.2016 - 09:04

Na Svetski dan pozorišta, 27. mart, u Domu Vojske u Vranju izvedena je četvrta premijera pozorišta „Bora Stanković“ u ovoj sezoni, satirična komedija „Ko je zapalio izlog?“.

Detalj predstave FOTO Pozorište Detalj predstave FOTO Pozorište

Neposredno pre predstave, glumica Žetica Dejanović je pročitala poruku, koju je povodom Svetskog dana pozorišta napisao Anatolij Vasiljev, profesor i osnivač Moskovske škole dramskih umetnosti.

U najnovijoj predstavi vranjskog teatra, kroz komični dijalog na vranjskom dijalektu, pozorište nam priča gorko-slatku priču o lažima, prevarama i mreži korupcije, koja se od vrha spušta naniže i upliće u svoje niti sve koje uspe da prekrije.

Radnja se odvija u policijskoj stanici, gde se vrši istraga povodom paljevine izloga lokalne prodavnice.

Tom prilikom, izlaze na videlo mnoge male i velike prljave tajne protagonista priče, koje naizgled nemaju veze sa slučajem.

Posredno, ovo je i priča o tužnoj sudbini vranjskog pozorišta, koje već četiri godine kako-tako funkcioniše bez zgrade i normalnih uslova za rad.

Autor teksta, Zoran Mijaljević sa zadovoljstvom je podelio pozitivne utiske o ovom, inače prvom izvođenju svog teksta.


- Prezadovoljan sam predstavom i najveća impresija mi je što se, za razliku od mog teksta, igra na dijalektu.

Neka rešenja reditelja, koja su i za mene bila tajna sve do večeras, su odlična, kao i glumci
– otkriva Mijaljević.

Glumac Bojan Jovanović, ovoga puta u ulozi reditelja, pokušao je da kroz tekstualni predložak ispriča jednu tipično našu priču, obojenu lokalnim koloritom.

- Trudio sam se da sledim originalni Zoranov tekst i zahvalan sam mu što nam je dozvolio da ga igramo na našem dijalektu, što mi je bila ideja od samog početka.

Ovo je neka univerzalna priča o našem društvu, skoro svevremena, jer kada pogledamo od Nušića do danas, mnoge stvari se nisu promenile, nego se stalno ponavljaju
– smatra Jovanović.

U predstavi igraju Nenad Nedeljković, Dragan Živković, Ninoslav Trajković, Marko Petričević, Stefan Milenković, Marko Nikolić, Danilo Mihajlović i Radmila Đorđević, kao i policajac istražitelj, predstavljen lutkom koja nepomično sedi za stolom.

Nakon uspešne premijere, sledeće izvođenje predstave “Ko je zapalio izlog?” je u sredu, 30. marta.

 

    

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: