Prestižna nagrada Sunčici DENIĆ

Lokalne vesti - Utorak 08.11.2016 - 09:32

Sunčica Denić, književnica i dekan Pedagoškog fakulteta u Vranju dobitnica je nagrade “Milica Stojadinović Srpkinja” za najbolju pesničku knjigu ženskog autora, pisanu na srpskom jeziku.

Pesnička zbirka Denićeve najboljaa u Srbiji FOTO D. Ristić/OK Radio Pesnička zbirka Denićeve najboljaa u Srbiji FOTO D. Ristić/OK Radio

Sunčica Denić je nagrađena za knjigu “Nevreme”, objavljenu u izdanju kuće „Albatros Plus”.

Druga dobitnica ove nagrade je Stana Dinić Skočajić, za knjigu “Teglice za bubice”, objavljenu u izdanju Književne opštine Vršac.

Žiri za dodelu nagrade „Milica Stojadinović Srpkinja“, koju dodeljuje Zavod za kulturu Vojvodine, bio je u sastavu: dr Zoran Đerić, Franja Petrinović, dr Dragana V. Todoreskov, dr Aleksandra Bosnić Đurić i Gordana Draganić Nonin.

- Pesnikinja svedoči o svojoj zatečenosti u vremenu, koje dobija predznak ne, kao i većina stvari oko nje: „neograđeno dvorište“, „nezavršena kuća“, „neupaljeno ognjište“.

Oko nje su pukotine i praznine, molitve i raspeća, pitanja bez odgovora, ali ne i beznađe. I pored nesigurnosti, nesporazuma sa drugima, pa čak i sa najbližim i dragim osobama, pesnikinja ne gubi „volju za pevanjem“, u njoj „trijumfuju ljubav i život“, nad smrću, koja je takođe prisutna.

I tako „nevreme“ postaje „nadvreme“, a „volja za pevanjem kao težnja za Jednim“, i, na kraju, kao „trijumf večnosti“ – navodi se u obrazloženju.

Sunčica Denić je član Udruženja književnika Srbije i Srpskog književnog društva.

Njena poezija je prevođena i nagrađivana i uvrštena je u više antologija savremene srpske poezije.

Nagrada „Milica Stojadinović Srpkinja“ će laureatkinjama biti uručena u Zavodu za kulturu Vojvodine, u četvrtak, 24. novembra 2016. godine, na programu pesničke manifestacije „Milici u pohode“.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: