Preventivni ginekološki pregledi za žene sa invaliditetom

Lokalne vesti - Subota 03.04.2021 - 11:09

Ginekološko odeljenje Opšte bolnice Zdravstvenog centra u Vranju jedino je na jugu Srbije koje ima ginekološku stolicu prilagođenu ženama sa invaliditetom.

Foto: Promo Foto: Promo

U Srbiji je devet takvih stolica koje su smeštene u domovima zdravlja, što je nedovoljno, s obzirom da je evidentirano 400 hiljada žena sa invaliditetom.

- Namenska ginekološka stolica sa podešavanjem visine od velikog je značaja za očuvanje i unapređenje njihovog polnog i reprodultivnog zdravlja, kažu lekari.

Ova hidraulična ginekološka stolica namenjena je i obolelima od multipleskleroze, paraplegičarima, hemiplegičarima i deci sa posebnim potrebama. Pogodna je i za pregled trudnica, starijih, slabije pokretnih žena, kao i obolelih od reumatoidnog artritisa.

Stolica je u Službi za ginekologiju i akušerstvo Zdravstvenog centra Vranje u upotrebi od marta meseca 2017. godine i u prvih nekoliko meseci je pregledano preko 40 pacijentkinja koje dolaze iz Pčinjskog i  Kosovsko pomoravskog okruga. Zahvaljujući njoj radimo rani skrining, odnosno rano otkrivanje malignih i premalingih bolesti
- izjavila je tada ginekolog Ilonka Čanadi Đelić.

Ulaz na Ginekološko odeljenje prilagođen je osobama koje se otežano kreću. Uklonjene su sve arhitektonske barijere, a stolica je smeštena u prizemlju odeljenja.

Radi se o donaciji Udružnja građana „Nexus“ u okviru projekta „Pristup zdravstvenim uslugama koje uključuje polno i reproduktivno zdravlje žena sa invaliditetom“.


Projekt je realizovan u saradnji sa lokalnom samoupravom uz finansijsku podršku Evropske unije, Vlade Švajcarske i Srbije preko programa Evropski PROGRES.

U vreme pandemije korona virusom do sada su ovakvi pregledi organizovani u dva navrata, u vreme vikenda preventivni i ovo je treća takva akcija (predviđeno je da pregled urade 6 žena) koja se radi uz poštovanje i primenu svih epidemioloških mera.

-
Zdravstveni centar Vranje je prepoznatljiv po dobroj organizaciji preventivnih pregleda, nekoliko godina unazad kako u organizaciji Ministarstva zdravlja tako i sopstvenoj organizaciji u ruralnim sredinama, ustanovama i organizacijama.

Preventivni pregledi su od neprocenjivog značaja pre svega za rano otkrivanje bolesti i znače produženje i spašavanje života.

Izuzetno je teško organizovati preventivne preglede i inače a posebno je to izazov u vreme pandemije Kovida - 19. Svakako, kada govorimo o preventivnim pregledima ne treba zanemariti ni ekonomski faktor.


Ginekološki organi su dostupni i postoje mnogobrojne dijagnostičke procedure.

Sa druge strane simptomatologija ginekološkoih pboljenja je oskudna te je značaj ovih prevetivnih ginekoloških pregleda samim tim još veći.

Karcinom grlića materice je drugi po zastupljenosti u Evropi, posle karcinoma dojke, a karcinom jajnika je šesti po zastupljenosti i to je pokazatelj opravdanosti ginekoloških preventivnih pregleda.


Danas smo posebno srećni zato što radimo preventivne preglede u saradnji sa Odborom za ljudska - programa SOS Telefona Vranje i Udruženja miltiple skleroze, upravo za žene koje otežano kreću i kojima je problem da dođu i čekaju na ovakvu vrstu pregleda
- naglasila je direktorka Zdravstvenog centra Vranje, dr Ljiljana Antić.

- Od ogromnog je značaja što smo u mogućnosti da u kontinuitetu pratimo zdravstveno stanje žena  koje su članice Udrženja multiple skleroza na preventivan način i u vreme pandemije korona visrusom i ne zapostavimo dobru praksu koju imamo već 5 godina unazad  - rekla je načelnica Službe za ginekologiju i akušerstvo, dr Gordana Đorđević.

Neke od žena koje su danas uradile ginekološki preventivni pregled 30 godina unazad nisu bile u mogućnosti da se pregledaju na ovaj način.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: