Psiholog ili psihološkinja?

Lokalne vesti - Petak 14.02.2014 - 08:50

Upotreba rodno senzitivnog jezika, tema je edukacije koja je u organizaciji Saveta za Rodnu ravnopravnost održana u četvrtak u Skupštini Grada Vranja.

sa skupa sa skupa

Žene su u lokalnim zajednicama u Srbiji u javnom i političkom životu sve prisutnije, tako da je upotreba isključivo muškog roda u srpskom jeziku koja žene čini nevidljivim sve manje opravdana, istaknuto je na skupu.

Čitava priča o upotrebi “rodno senzitivnog jezika” deo je projekta “Podrška lokalnim mehanizmima rodne ravnopravnosti”  Programa Progres EU “.

Skup je otvorio zamenik gradonačelnika Vranja Dragoljub Stevanović.

On je kazao da u lokalnim samoupravama rodna ravnopravnost nažalost nije ispoštovana ni u zakonskom minimumu.  

- Problem ide u dva pravca, jedan je upućen prema nama muškarcima da nam stalno radionicama i projektima skrećete pažnju na to kako žene mogu da budu u lokalnoj samoupravi  uspešne i aktivne, a drugi pravac tiče se vas žena.

Vaše sngažovanje u političkom životiu mora da bude veće kako bi bile zastupljenije u lokalnoj samoupravi u budućnosti-kazao je Stevanović.

Miroslava Novković, predsednica Saveta za Rodnu ravnopravnost Skupštine Grada kazala je da je jedna od prioritetnih stavki tog radnog tela da se funkcije i zanimanja žene prikažu u ženskom rodu da žene jezički budu prepoznatljive.

-Mi imamo problem da se na javnim skupovima i u medijima u našoj sredini  zanimanja  žena predstavljaju u muškom rodu.

Po tom pitanju više je urađeno u ostalom delu Srbije, trudimo se da uhvatimo korak sa njima da radimo punom žestinom.

U  narednim aktivnostima poseban akcenat stavićemo na ovu temu-  istakla je Novkovićeva.

Ivana Stošić, koordinatorka projekta kazala je da se suština rodne ravnopravnosti ogleda u jednakim šansama pod jednakim uslovima za oba pola.

-Očekujemo da danas steknete znanja o samoj rodnoj ravnopravnosti o načinu na koji ljudi rešavaju pitanja rodne ravnopravnosti  danas u svetu. Posle ovog treninga mi očekujemo da se pločice na vratima  svih načelnika i članova  Gradskog veća od načelnik i većnik pretvore u načelnicu i većnicu- najavila je Stošićeva.

Rodno senzitivan jezik označava upotrebu ženskog gramatičkog roda kada se radi o ženama.

Uglavnom su to situacije kada treba označiti nazive profesija, zvanja, funkcija i slično u ženskom rodu, ali i neke druge situacije.
 
- Rodna senzitivnost je ideološko i političko pitanje, i tu nema prostora za maliciozne stvari jer u ovom trenutku položaj žena u Srbiji nije zadovoljavajući, zaključak je skupa koji  je u organizaciji Saveta za Rodnu ravnopravnost održan u Skupštini Grada Vranja.

Skupu su osim članova Saveta prisustvovali predstavnici medija, većnici i većnice Gradske vlade.  

Tatjana Stamenković

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: