Rekorder u proizvodnji aronije

Lokalne vesti - Petak 21.09.2012 - 09:25

Goran Tasić (39), iz sela Korbevac kraj Vranjske banje, najveći je proizvođač sibirske aronije u Pčinjskom okrugu.

Tasić u aronijumu Tasić u aronijumu
- Naš zasad  je mlad, 200 sadnica je ušlo u četvrtu godinu i daje dva kilograma po jednoj. Ove godine imali smo rod od preko  500 kilograma – navodi Tasić.
 
Zasad je posadio na brdu iznad kuće i mahale u kojoj živi. U poslu mu pomaže supruga Slađana (33), otac Milan (68), majka Desanka (67) i povremeno sin Nemanja (11). Jedino je pošteđena ćerkica Miljana (6).
 
- Bavimo se proizvodnjom aronije, kao i sadnica za prodaju, ali imamo i voćnjake kupina, malina, domaće borovnice, ribizle, dunja, šljiva... Sadimo i kukuruz, pšenicu, kupus... Imamo plastenik i baštu napolju, gde uspevaju najbolje paprika, paradajz i ostalo povrće. Radimo od jutra do mraka, u sezoni ne spavamo duže od četiri sata – priča Tasić.
 
Njima su odmor jedino verski praznici, „crveno slovo“ u kalendaru, kako ističu.
 
Aronija je sve popularnija u Pčinjskom okrugu, a Tasić je uvek bio pionir uzgoja novog voća ili povrća, jer prati novine i stalni je učesnik sajmova i stručnih seminara organizovanih širom Srbije.
 
- Pre pet godina saznao sam za sibirsku aroniju i naručio prve sadnice od rasadnika „Milić“ iz Hrvatske. Pokazale su se najboljim, bio sam da se uverim i osposobim za proizvodnju, i tako je krenulo. Potom, krenuo sam da se usavršavam i ove godine proizveo sadnice za prodaju prve klase i vrhunskog kavliteta. Interesovanje za prodaju je veliko, imaćemo oko 1000 sadnica na lageru.  – ističe Tasić.
 
Radi po savremenoj tehnlogiji koju iziskuje proizvodnja organske hrane.
 
- Navodnjavanje je po sistemu „kap po kap“, a tretiranje sadnica i voća isključivo prirodnim preparatima na bazi koprive, bosiljka, paričice i drugog. To se pokazalo kao iuzuetno korisnim, što pokazuje ovogodišnji rod i napredak sadnica – kaže Tasić.
 
U Pčinjskom okrugu nema organizovanog otkupa aronije, zato Tasić mora sam da brine o prodaji i plasmanu svojih proizvoda.
- Voće prodajemo u sirovom, smrznutom i sušenom stanju. Kilogram sirovog je osam do 8,5 evra. Proizvodimo i sirup sa medom za jačanje imuniteta. I, na kraju, u oktobru beremo lišće i sušimo za čaj. Nemamo problema za sada sa prodajom, mušterije dolaze kod kuće ili na poziv telefonom, mi raznosimo. 
 

Do proleća naredne godine očekujemo da sve rasprodamo. Problem bi mogao da nastane kada bismo imali veću količinu, nadamo se da će biti i otkupa, jer u našem kraju oko 50 voćara je zasadilo aroniju. Nisu to velike plantaže, ali biće, itekako, roda za otkup – navodi Tasić. 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: