Rističević: Poljoprivrednike moramo da negujemo jer oni su ČUVARI SRBIJE

Lokalne vesti - Petak 27.09.2019 - 13:35

U Vranju je u petak održana 48. sednica Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Skupštine Srbije kojom je predsedavao predsednik tog odbora, Marijan Rističević.

Sednica Odbora za poljoprivredu Skupštine Srbije u Vranju FOTO: D. Ristić/OK Radio Sednica Odbora za poljoprivredu Skupštine Srbije u Vranju FOTO: D. Ristić/OK Radio
Želimo da čujemo šta poljoprivrednici misle, šta im je potrebno i u kom pravcu da se kreće politika u oblasti poljoprivrede i zbog toga se sednice skupštinskog odbora održavaju van sedišta, odnosno na terenu, pojasnio je Rističević zakazivanje sednice skupštinskog odbora u Vranju.
 
Vranje je izuzetno značajno iz prostog razloga što je pitanje poljoprivrede ujedno i pitanje demografije, s obzirom na to da seosko stanovništvo stari, rekao je Marijan Rističević pre početka sednice.
 
- Vranje sa okolinom je uz administrativnu liniju sa Kosmetom što je veoma bezbednosno osetljivo područje za državu Srbiju.
 
Seosko stanovništvo, po meni, treba što bolje negovati i država, podižući poljoprivredu, čuva demografiju.
 
Postojeće stanovništvo treba da ostane na ovim prostorima da nam se ne desi da ispraznimo Srbiju u osetljivim područjima – ocenio je Rističević.
 
On je istakao da su poljoprivrednici čuvari Srbije i najbolji sloj ljudi koji žive u državi.
 
Na sednici odbora su glavne teme bile oblasti voćarstva i stočarstva, posebno značajne za jug Srbije.
 
Pre dve godine, država je smanjila subvencije po hektaru, ali povećala one u ove dve oblasti.
 
- Podsticaji u agrarnom budžetu su 43,711 milijardi dinara, odnosno 125 odsto veći u odnosu na 2012. godinu i uglavnom se to odnosi na mehanizaciju, priplodni materijal i grla.
 
Mi smo rebalansom dobili još dve milijarde dinara, a sledeće godine očekujem da se taj, rebalansom postignut nivo podstuicaja, još više uveća ali svi mi moramo i da proizvodimo više – kazao je Rističević.
 
On je poručio poljoprivrednicima da se registruju i da gazdinstva koriste podsticaje kroz konkurse, a da lokalne samouprave pomognu oko priprema za konkurse.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: