RUPA BEZ DNA: Ima li kraja blokadama škola?

Lokalne vesti - Četvrtak 20.04.2017 - 10:08

Grad Vranje je poslednjih 10 dana povukao 26 miliona dinara sredstava iz kratkoročnog kredita za skidanje blokada računa gradskih škola usled tužbi za naknadu prevoza.

Vuk Vuk" škola mesecima u milionskim blokadama FOTO D. Ristić/OK Radio

Tužbe prosvetnih radnika za naknadu prevoza već su duže vreme hroničan problem gradskih finansija, a zbog dugogdišnjeg kašnjenja u isplati niko nije u stanju ni da približno odredi iznos dugovanja lokalne samouprave po ovom osnovu.

Iako je sa jednim brojem prosvetara krajem prošle godine postignut dogovor o vansudskom poravnanju, nove tužbe i dalje pristižu, a izvršne sudske presude blokiraju račune škola.

Time se ne samo onemogućava njihovo normalno funkcionisanje i gomilaju dugovanja, već se otežava i isplata tekućih naknada za troškove prevoza, kažu nadležni.

Početkom ove godine je iz vanrednog republičkog transfera od 100 miliona dinara gotovo četvrtina potrošena na deblokiranje računa škola, a ovih dana se za ove namene povlače i sredstva iz kratkoročnog kredita.

Prema rečima gradskog većnika za finansije Ivana Stankovića, direktori škola su najpre davali informaciju od ukupno 15 miliona dinara duga po ovom pitanju, ali je to brzo naraslo na 20 miliona.

- U sredu smo konačno pustili 26 miliona dinara da poskidamo te repove od blokada i da isplatimo vansudska poravnanja.


Poslednja informacija glasi da će i to biti malo i da će trebati još dva-tri miliona.

Prema stanju sa računa od ponedeljka 17. aprila, sve blokade računa škola su skinute, ali nije isključeno da se u međuvremenu to promeni
– kaže Stanković.

Ipak, gradski većnik se nada da će poslednji transfer školama značiti i kraj agonije sa troškovima prevoza, što bi značilo normalizaciju stanja i kraj kašnjenjima sa isplatama.

To je i bila ideja uzimanja kratkoročnog kreditnog aranžmana, koji uključuje i isplatu rata duga slovenačkom trgovinskom lancu „Tuš“.

Novac iz ove kreditne linije mora da se iskoristi do polovine ove godine, a moraće da se vrati do kraja decembra.

Procena finansijskih službi je da će Grad uspeti da pozajmljeno vrati na vreme iz sopstvenih prihoda.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: