Rusija: Sporazum o saradnji vranjske Gimnazije i Univerziteta Šuhov

Lokalne vesti - Ponedeljak 11.02.2019 - 09:24

Tokom posete delegacije profesora i učenika Gimnazije „Bora Stanković“ iz Vranja ruskom gradu Belgorodu, potpisan je sporazum o saradnji između vranjske škole i tamošnjeg Univerziteta "Šuhov".

Delegacija Gimnazije u desetodnevnoj poseti Rusiji FOTO: Gimnazija Delegacija Gimnazije u desetodnevnoj poseti Rusiji FOTO: Gimnazija "Bora Stanković"
Delegaciju vranjske Gimnazije dočekali su predstavnici Univerziteta "Šuhov", kao i direktor Instituta za srpski jezik i komunikaciju i docent katedre za Strategijski menadžment , Viktorija Nikolajevna Rjapuhina.
 
Tom prilikom, uručene su zahvalnice rektoru BDTU "Šuhov" prof. dr Sergeju Nikolajeviču Glagoljevu za izuzetan doprinos u razvijanju prijateljskih odnosa između Srbije i Rusije, kao i Viktoriji Nikolajevnoj Rjapuhinoj za očuvanje i negovanje tradicije srpskog naroda na teritoriji Rusije.
 
Za vreme potpisivanja Sporazuma održan je okrugli sto gde su se predstavnici univerziteta predstavili 22 fakulteta na kojima se trenutno školuje 25.000 domaćih i inostranih studenata, i predstavili mogućnost nastavka školovanja gimnazijalaca.
 
Drugog dana posete, članove delegacije iz Vranja dočekao je rektor Belgorodske duhovne seminarije, protojerej Aleksej Kurenkov, kao i prorektor za nauku doktor filologije, Sergej Aleksandrovič Kolesnikov.
 
Tom prilikom, organizovana je konferencija pod nazivom „Srbija kroz prizmu vere i kulture“ na kojoj su sa svojim radovima nastupili đaci Gimnazije.
 
Pre početka konferencije, Gimnazije „Bora Stanković“, Suzana Mišić Stanković, pozdravila je prisutne i uručila zahvalnice rektoru Duhovne seminarije za izuzetan doprinos u očuvanju duhovnih veza Rusije i Srbije, zatim Nenadu Bojkovu, studentu pomenute seminarije za izuzetan doprinos u realizaciji nastavnog programa.
 
U nastavku programa, obratila se profesorka ruskog jezika Danijela Spasić i u svom obraćanju naglasila je važnost otvaranja Ruskog kutka u vranjskoj Gimnaziji kao međunarodnog centra.
 
Ono što sledi u toku desetodnevnog boravka je obilazak kulturnih i obrazovnih centara, kao i organizovano srpsko-rusko veče gde će učenici i studenti predstaviti svoju školu - univerzitet, i kroz igru i pesmu preneti duh naroda zemlje iz koje dolaze.
 
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: