Saradnja ZC Vranje i KC Niš: Inovativne hirurške metode uskoro će biti svakodnevna praksa

Lokalne vesti - Ponedeljak 12.07.2021 - 11:57

Tokom prošle nedelje, tim hirurga KC Niš izvršio je u vranjskom zdravstvenom centru tri operacije inovativnim metodama koje bi u skorije vreme trebalo da budu svakodnevna praksa u ovdašnjoj zdravstvenoj ustanovi, saopšteno je iz ZC Vranje.

Saradnja ozvaničena početkom 2019. godine FOTO: ZC Vranje Saradnja ozvaničena početkom 2019. godine FOTO: ZC Vranje
Angažovanje hirurškog tima niškog kliničkog centra je rezultat saradnje koja je ozvaničena početkom 2019. godine, neposredno nakon otvaranja Hirurškog bloka u Vranju.
 
Borba sa pandemijom virusa korona dodatno je intenzivirala ovu saradnju, u oba smera, istakla je direktorka ZC Vranje dr Ljiljana Antić.
 
- Naši lekari su sve vreme pandemije angažovani u Kovid sistemu Kliničkog centra Niš i u isto vreme uspeli smo da održimo funkcionalnim sve oblike saradnje iz non Kovid sistema
 
Upravo zahvaljujući ovoj saradnji, tokom prošle nedelje u Zdravstvenom centru Vranje operisana su tri pacijenta
 
Operator je bio dr Goran Stanojević, a asistirali su dr Svetlana Mihajlović, dr Igor Stojanović i lekari na specijalizaciji - kazala je direktorka.
 
Već više od tri meseca se na Opštoj hirurgiji u Vranju radi takozvani "hladni" program, nema liste čekanja i pacijenti se operišu 7 do 10 dana nakon postavljanja indikacije za hiruršku intervenciju, uz poštovanje svih propisanih mera protiv pandemije korona virusom, što između ostalog podrazumeva antigenski test po prijemu pacijenta na hirurgiju.
 
Hitan program se radi odmah.
 
Operacije koje je izvršio direktor Klinike za digestivnu hirurgiju, Kliničkog centra Niš, dr Goran Stanojević, urađene su novom hirurškom THD metodom u lečenju hemoridalne bolesti (šuljeva) uz asistenciju vranjskih hirurga. 
 
- U pitanju je manje bolna metoda i za nekoliko sata, najviše za jedan dan nakon operacije, pacijenti mogu da idu kući.
 
Procedura zahteva malo dužu permanetnu edukaciju, tako da će vranjski hiruzi, za nekoliko meseci moći sami da obavljaju ovu operaciju - rekao je načelnik Opšte hirurgije ZC Vranje, dr Igor Stojanović.
 
Značajan vid saradnje je i po pitanju dijagnostičke metoda magnetnom rezonacom, koja se za pacijente iz Pčinjskog okruga i dalje obavlja u KC Niš, a neobično je važno da tokom pandemije nisu prekidani konzilijarni pregledi onkoloških pacijenata koje takođe ovde obavljaju stručnjaci niškog Kliničkog centra, rekla je direktorka Antić.
 
Time je maksimalno smanjeno maltretiranje najtežih bolesnika jer su niški lekari došli u Vranje da donesu odluku o daljem lečenju
 
- Za vreme pandemije bio je smanjen broj kontrolnih pregleda, dok je broj prvih pregleda i aplikovanih terapija ostao isti i u određenim periodima je bio i povećan, što ukazuje na povećanje broja onkoloških bolesnika - rekao je načelnik Dnevne bolnice za hemioterapiju, dr Kosta Zdravković.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: