"Simpo" našao investitora, cena tri puta manja od realne?

Lokalne vesti - Četvrtak 14.11.2013 - 23:34

Za sada neimenovani ruski investitor spreman je da kupi „Simpo“ iz Vranja, navode prestonički mediji.

Simpova elipsa Simpova elipsa

Prema nezvaničnim informacijama, reč je o ceni od 20 miliona evra za sto odsto Simpa.

Ali, kupac bi ušao u posao samo pod uslovom da pazari kompaniju očišćenu od dugova, prenose Novosti, koji iznose 6,94 milijarde dinara.

Država je tražila da se Simpo podržavi, pa bi po ovoj računici prilikom prodaje kompaniije Srbija ostala „kratka“ za bar 40 miliona evra.

Krajem septembra Skupština akcionara Simpa pokušala je da zaustavi potpuno preuzimanje firme od strane države, tako što je donela odluku o petoj emisiji akcija u ukupnom iznosu od 6,94 milijarde dinara kako bi se za taj iznos uvećala vrednost kompanije.

Ali, država nije pristala na tu kombinatoriku, pa je Tomić, priča se, izvadio na sto i poslednji adut, ruskog investitora

Da bi se uopšte sprovela konverzija duga u vlasništvo države, ministar privrede Saša Radulović insistira na novoj, fer proceni vrednosti kompanije.

- Bilansi "Simpa" nisu tačni, niti ima pozitivnu ocenu revizora - kaže za Novosti Saša Radulović.

- Od nas traže da država konvertuje 60 miliona evra, a razmišljaju da odmah potom prodaju celu kompaniju investitoru za 20 miliona. Znači, 100 odsto kapitala vredi 20 miliona evra, a država treba svojih 60 miliona da konvertuje u 65 odsto vlasništva. Pa, neće biti da je tako - kaže Radulović.  

U Simpu, pišu Novosti, kažu da rukovodstvo te kompanije sprovodi odluke Vlade Srbije i u ovoj situaciji poštuje nalog resornog ministarstva od 1. novembra ove godine, o novoj realnoj proceni imovine i kapitala firme.

- Krenuli smo u procenu kapitala, uveliko radimo i nadamo se da će biti završena u traženom roku - kaže za Slađan Disić, generalni direktor Simpa.

- Nova procena sprovodi se u saradnji sa sudskim veštacima, onako kako je zatražilo Ministarstvo i sa našim komisijama koje popisuju zalihe repromaterijala, gotove robe, nedovršene proizvodnje, mašina i opreme. I fer procena građevinskih objekata radi se, takođe, sa sudskim veštacima u saradnji sa našim ekipama - kaže Disić.

Na pitanje da li postoji opasnost da Poreska uprava blokira račune Simpa radi prinudne naplate, ukoliko se procena vrednosti prolongira, ministar Saša Radulović odgovara potvrdno.

- Možda rukovodstvo nije u stanju da reši problem. Možda će to uraditi stečaj. Stečajni postupak ne znači gašenje preduzeća.

To znači: sklanjanje neodgovornog menadžmenta, utvrđivanje stvarnog stanja i obaveza i restrukturiranje Simpa.

U tom slučju svi vlasnici gube u potpunosti svoj kapital, a država ne gubi svoje potraživanje, nego će se sa ostalim poveriocima naplaćivati - objašnjaa ministar.
 

OK Radio, Novosti

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: