"Simpo" povećava izvoz, ali nedovoljno

Lokalne vesti - Ponedeljak 16.04.2012 - 15:52

 "Simpo" je u prvom tromesečju ove godine izvezao robu u vrednosti 9,9 miliona evra, što je za 30 odsto više nego u istom periodu 2011.

 
 
 
Generalni direktor te firme Slađan Disić u razgovoru za kompanijski list, posebno istakao martovski izvoz od 4,1 miliona evra, najbolji mesečni plasman u poslednjih nekoliko godina.
 
 
- Ukupan plasman na domaćem i inostranom tržištu povećan je za 19,6 odsto, što je više od vrednosti proizvedene robe u tom periodu, koja je iznosila 11,9 miliona evra. 
To znači da je prodata i roba sa zaliha, čime je delimično poboljšana likvidnost firme - rekao je Disić. 
 
 
On je primetio i da su ovakvi rezultati "ispod zacrtanih planskih ciljeva", što je posledica pada tražnje na domaćem i inostranom tržištu, na šta je uticala ekonomska kriza. 
 
 
Disić je naveo da je stalno povećanje cena nafte i metala na svetskom tržištu, u martu ozbiljno narušila likvidnost firme. 
 
 
- Nastao je poremećaj u proizvodnji sirovina za repromaterijale i došlo je do stalnih zahteva njihovih prizvođača za povećanjem cena u iznosu od 10 do 15 odsto, što je prilično visoko - primetio je direktor "Simpa". 
 
 
Disić je naveo takođe da je u zemlji je drastično povećana cena energenata, što je povećalo troškove proizvodnje, transporta, a samim tim i firme u celini. 
 
 
Takođe je po Disiću nepovoljno kretanje kursa dinara povećalo troškove servisiranja kredita, koji su devizno indeksirani.
B92

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: