SIMPO: Samo nas pustite da živimo i radimo

Lokalne vesti - Utorak 29.03.2016 - 18:36

Najnoviji nastavak propagandnog rata na relaciji Simpo - Grad Vranje stigao je u vidu demantija koje je „Simpo“ uputio povodom istupa gradonačelnika Zorana Antića.

Simpo tvrdi da stoji na nogama: nedavni sajam u Skoplju FOTO D. Ristić  Simpo tvrdi da stoji na nogama: nedavni sajam u Skoplju FOTO D. Ristić

Zbog ozbiljnosti situacije saopštenje prenosimo u celini, uz neophodna redakcijska skraćenja.

- U 2014., 2015.  godini a ni danas, Simpo nema obaveze prema Gradu Vranju, niti obaveze prema bilo kojoj drugoj lokalnoj samoupravi, na ime poreza na zarade radnika.

Obaveze Simpa su prema Republici Srbiji, a RS prema zakonu vrši transfere lokalnim samoupravama.

Odluka RS je u 2014. godini bila da se  potraživanja koja ima prema Simpu i njegovim povezanim društvima, po raznim osnovama, a koje predstavljaju obavezu Republike prema lokalnim samoupravama, omogući lokalnim samoupravama da konvertuju u kapital Simpa.

Na taj način Grad Vranje nije poklonio Simpu i njegovim povezanim društvima 2,12 milijardi dinara, već je stekao 1.268.288 akcija, odnosno 23,48% vlasništvo u strukturi kapitala Simpa.  

Nije tačno da bi Simpo ad Vranje otišao u stečaj da Grad Vranje nije izvršio konverziju potraživanja jer bi te obaveze Simpa bile rešene na način koji dozvoljava Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji.
 
Dana 23.01.2015. godine sa Gradom Vranjem, Simpo je potpisao Sporazum o odlaganju i plaćanju poreskog duga, a kao obezbeđenje data je hipoteka na poslovni objekat Komo, a ne preduzeće Komo.

Poslovni objekat Komo je prodat kupcu koji je prihvatio da kupi objekat opterećen hipotekom. Grad Vranje je i dalje hipotekarni poverilac i ako se ispune zakonski uslovi, može da aktivira hipoteku.

U tom slučaju obaveza Simpa bi bila da nadoknadi štetu kupcu. Prema tome, prodajom objekta Komo nije ugrožen interes Grada Vranja i to nije bio razlog da se prekine reprogram i blokira račun Simpa.
 
Pored prekida reprograma, Grad Vranje je za nereprogramirane obaveze još u avgustu 2015. godine blokirao tekuće račune Simpa.

Sve te obaveze su konstatovane raznim usaglašenim zapisnicima i time prekidana eventualna zastarelost iako su to bile višegodišnje obaveze.

Od dana blokade do danas, odnosno u poslednjih šest meseci, Grad Vranje je od Simpa naplatio preko 80 miliona dinara, a od toga naplaćena kamata iznosi preko 35 miliona dinara.

Trenutna blokada tekućih računa Simpa od strane Grada Vranja iznosi oko 58 miliona dinara. U strukturi blokade Simpa, osim Grada Vranja, nema drugih lokalnih samouprava.

Dospele obaveze Simpa, matičnog društva, prema javnim preduzećima iznose 71,3 miliona dinara, a ne 257 miliona dinara.

Tokom 2015. godine javnim preduzećima čiji je osnivač Grad Vranje, Simpo je platio 14,9 miliona dinara. Grad Vranje i njegova javna preduzeća od Simpa su u 2015. godini naplatili oko 100 miliona dinara.

Obaveze koje posebna pravna lica, povezana društva Simpa, imaju prema Gradu Vranju, regulisaće svako pravno lice posebno, u skladu sa zakonskom regulativom.  

Simpo nije tražio, pa samim tim nije ni dobio, ni od Grada Vranja niti od bilo kog republičkog organa oprost dugova, kako to čelnici Grada Vranja izjavljuju.

Samo u 2015. godini,  na ime zaostalih obaveza prema poveriocima, po osnovu javnih i izvornih prihoda, usluga javnih preduzeća, poreza i doprinosa na zarade zaposlenih i dr. Simpo je uplatio iznos od preko 685 miliona dinara, što je relevantan dokaz da rukovodstvo Simpa želi i nastoji da redovno izmiruje obaveze u skladu sa tekućim prilivima, a da ostale obaveze reprogramira i uredno plaća po  reprogramu.  

Simpo je u 2015. godini, sprovodeći Program ekonomsko-finansijske konsolidacije, a ne restrukturiranja  (jer u postupku restrukturiranja i zaštite od blokada nikada nije ni bio), uspeo da: prihode uveća za više od 100%; rashode prepolovi; uveća kapital za 1,7 milijardi dinara; smanji zaduženost prema poveriocima - bankama za oko 1,1 milijardu dinara; smanji neto gubitak od 6,4 milijardi dinara na 307 miliona dinara.
.
Gubitak Simpa, matičnog društva, u 2015. godini iznosi 307 miliona dinara, (što čini samo 5% gubitka iz 2014. godine), a ne 1,7 milijardi dinara.

Ovaj podatak je neistinit i tendenciozno plasiran sa ciljem da se unese panika među radnike i poslovne partnere Simpa.

Zarada generalnog direktora Simpa Slađana Disića nije kako Antić navodi preko 300.000 dinara, već je njegova prosečna isplaćena mesečna zarada u 2015. godini iznosila 77.193,00 dinara.

Iznošenjem ovakvih netačnih informacija obmanjuje se javnost i uzbunjuju radnici.

Svi podaci vezano za zarade generalnog direktora i ostalog rukovodstva Simpa stoje na raspolaganju nadležnim državnim i inspekcijskim organima koji mogu proveriti istinitost ovih tvrdnji.

Rukovodstvo Simpa ulaže maksimalne napore da održi kontinuitet proizvodnje, da u potpunosti sprovede Program ekonomsko-finansijske konsolidacije, da obezbedi konkurentan plasman robe na tržištu, da modernizuje proces proizvodnje, da iz ostvarenih prihoda izmiruje obaveze prema svim poveriocima.

Direktori Simpa ne troše pare poreskih obveznika, ne zadužuju se i ne vrše partijska zapošljavanja radnika, kako tvrdi rukovodstvo Grada Vranja.

Ističemo da Simpo nije politička partija već privredno društvo koje se bavi proizvodnjom i trgovinom nameštajem, jedan je od najpoznatijih srpskih brendova i jedan od simbola Vranja.

Zato molimo rukovodstvo Grada da ne koristi Simpo kao sredstvo političke borbe u svojoj kampanji i ne iznosi neistine kako bi steklo jeftine političke poene.

Simpo svoju borbu vodi na tržištu sa svojim konkurentima u zemlji i inostranstvu, dok političari koje su na čelu Grada treba svoju bitku da vode na izborima pomoću programa i sa svojim političkim protivkandidatima, a mi ne želimo više bilo kakav dijalog ove vrste da vodimo preko medija.

Ukoliko je rukovodstvo Grada zaista na strani Simpa, biće spremno da povuče blokadu računa, potpiše reprogram i omogući nesmetan rad Simpa a Simpo se obavezuje da će izmirivati svoje obaveze.

Ako se napadi ove vrste na Simpo nastave, i produži plasiranje neistina koje nanose štetu poslovanju, ugrožavaju ljude koji rade u Simpu i šire paniku, nećemo se više obraćati putem medija već ćemo potražiti zakonsku zaštitu nadležnih organa.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: