SIMPOVI gubici premašili 50 MILIONA EVRA!

U fokusu - Petak 09.10.2015 - 08:37

Prema validnim dokumentima, Simpo iz Vranja na kraju 2014. godine imao je čist gubitak od preko šest milijardi dinara ili 50 miliona evra, a sa ranijim dubiozma ta cifra gubitka dosegla je 9,6 millijardi dinara ili neverovatnih 80 miliona evra!

Nekadašnja reklama za Simpo FOTO screenshot simpo..rs Nekadašnja reklama za Simpo FOTO screenshot simpo..rs

Ovakvo stanje prikazano je u godišnjem izveštaju Simpa za 2014. godinu, publikovanom na Beogradskoj Berzi, još 7. maja ove godine.  

Dugoročne obaveze Simpa i to po dugovima za kredite u zemlji i inostranstvu, kao i dugove prema dobavljačima, iznose oko 7,9 milijardi dinara, ili nešto manje od 66 miliona evra.

Pri tome, vrednost Simpa je u Izveštaju ocenjena na oko 16 milijardi dinara, ili oko 127 miliona evra.
Od ove vrednosti, preko tri milijarde dinara (oko 25 miliona evra) Simpo ima u zalihama, dakle u robi koja stoji u magacinima, ako je verovati izveštaju.

Izveštaj o poslovanju Simpa za 2014. godinu usvojila je Skupština akcionara, što je potvrđeno 29. juna 2015., odlukom broj VI-B-4/2015, koju je potpisao predsednik Skupštine Blagoje Stošić.

Jedini dostupan da nešto kaže o ovoj temi bio je Goran Nikolić, direktor ovdašnje Distribucije i potpredsednik gradskog odbora SNS-a, ali i član NO Simpa, i to od marta 2015. godine.

On je na konferenciji  ekonomskog saveta SNS-a rekao da je u Simpu 11 godina, ali da nije siguran u tačnost cifara koja pokazuju stanje u kome se Simpo trenutno nalazi.

- 2014. je jedna od najgorih godina u celokupnoj istoriji Simpa. Ovo što se u Simpu radi od 2015. godine dokaz je ispravne politike ove Vlade  i ministarstva privrede.

Od januara Simpo radi na zdravim osnovama i principima. Tu je socijalni program za 1.600 radnika koji je relaksirao poslovanje Simpa, proizvodnja je pokrenuta, i evo već 10 meseci Simpo radi u kontinuitetu, a junska zarada je poslednja koja je isplaćena radnicima.

Ohrabrujuće je da je budućnost Simpa izvesna, jer fabrika ima ugovorene poslove, kao što je Hilton u Crnoj Gori od 4,5 miliona evra - kaže Nikolić.

On očekuje da se Simpo nađe na „pozitivnoj nuli“ kad se bude radila nova analiza podataka, pre svega vezanih za ovu godinu.

Ali, ima i onih koji ne misle tako. Vene Zdravković je predstavnik Grada Vranja u NO Simpa, a on je u izjavi za portal vranjenet.net ocenio da stvari u Simpu stoje dijametrano suprotno.

- Bio bih srećan da grešim, ali mislim da je sudbina Simpa poražavajuća. Ovo sada je samo neka muka i iznurivanje.

Mislim da njihovi dugovi prema poveriocima, bankama, fondovima, daleko prevazilaze vrednost imovine.

Njihovi troškovi su ogromni, i pitanje je da li sada uopšte imaju neku akumulaciju i dobit ili trenutna proizvodnja samo stvara nove gubitke – navodi Zdravković.

Na kraju, treba sa nestrpljenjem očekivati polugodišnnji izveštaj Simpa o rezultatima pposlovanja, kada će mnoge stvari biti daleko jasnije nego što su to u ovom trenutku.

Saša Stojković

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: