Siromašna opština plaćala čak i avio karte muzičarima

Lokalne vesti - Ponedeljak 22.07.2013 - 10:32

Vranje - Jedna od nasiromašnijih opština u Srbiji, Vranjska Banja, za „Dane karanfila 2012.“ potrošila je čak dva miliiona dinara, i to, ispostaviće se, potpuno netransparentno.

Hari na koncertu u Banji (Foto Jugmedia) Hari na koncertu u Banji (Foto Jugmedia)

Na radost, kažu, 20.000 ljudi, na „Danima karanfila 2012.“ pevali su Jelena Tipšin, Ana Bekuta, Čeda Marković i Hari Mata Hari, a sve je to plaćeno mizerno, za veličinu imena koja je narod imao zadovoljstvo da gleda.

Primerice radi, i ove godine za manifestacije je predviđeno (i potrošeno) isto toliko novca, ali sa duplo manjim učinkom, oko 10.000 posetilaca.

Sve je to lepo, ali nekome je bilo sumnjivo da se tako krupna imena mogu dovesti za  tako male pare, pa je postavio odborničko pitanje - koliko je, po razdelima, koštala manifestacija „Dani karanfila 2012.“?

Po zvaničnom skupštinskom dokumentu, Organizacioni odbor „Dana karanfila 2012.“ saopštio je da su ukupni prihodi manifestacije 1.463.304 dinara, i to od grada 700.000 dinara, a od sponzora 763.304 dinara.

Ajde, Hari je koštao ravno 700.000 dinara, ali je, na primer, izuzetno  čudan podatak da je za smeštaj, prevoz i hranu „učesnika manifestacije i ekipe TV Kopernikus“ potrošeno 97.050 dinara.

Honorari voditeljima programa, sa RTV Vranje, iznosili su 35.000 dinara, a glavna poluga manifestacije, agencija „Mis ju“ Mikoliša Dimitrijevića plaćena je 51.000 dinara.

E sad, za oblačenje misica plaćeno je astronomskih 182.304 dinara. Haljine su kod „Macanke“ koštale 90.000, kupaći kostimi „Rebisa“ 36.608 dinara, dok je „Stefi“ cipele naplatio 55.696 dinara.

Najsumnjivija je ipak bila cifra od 150.950 dinara, koliko je, prema navodima organizacionog odbora, bila cena  „troškova zvučne obrade na centralnoj bini“.

Uz to, u troškovniku manifestacije nigde se ne pominje plaćanje Ani Bekuti. Savili odbornici tabak, pa tražili odgovore na nova pitanja - koliko je koštala Bekuta, i u kakvoj poslovnoj vezi je opština Vranjska Banja bila sa firmama „Sonik temple“, „Studio 3000“ i „DNA invest“?

Odgovori organizacionog odbora bili su bezobalni: Bekuta ništa nije koštala (čak i da je to neko drugi platio, suma bi morala da se pojavi u stavci prihodi od sponzorstava), dok su „posredstvom navedenih firmi organizovan dolazak, nastup, audio i video obrada grupe Hari Mata Hari, kao i sva ostala tehnička podrška tokom trodnevne manifestacije „Dani karanfila 2012.“.

E sad, tu je muka - troškovi zvučne obrade (to je valjda to) u troškovniku su prikazani u visini od 151.000 dinara. Pa da li je to stvarno toliko koštalo?

Ali, ništa se ne može sakriti, pa je tako na površinu isplivao i najzanimljiviji račun, za firmu „Studio 3000“, koja se bavi „umetničkim i književnim stvaralaštvom i scenskom umetnošću“, a na čijem je čelu Marko Kon, predstavnik Srbije na Pesmi Evrovizije, beše li  2010. u Moskvi.

E taj Marko je od Banjčana naplatio, kako se u računu 12/2012 iz avgusta prošle godine kaže a za „pruženu uslugu zvučne obrade na nastupu grupe „Hari Mata Hari“ - 552.000 dinara! I to unapred!


Sad, nešto se tu ne slaže - vlast tvrdi da je ta usluga koštala 150.000 i da se odnosila na tri dana manifestacije, a ugovor kaže da je reč o tri puta većoj sumi za tri puta manje posla.

Sad, ko laže? Predsednik banjske opštine Predrag Milenković kaže da u čitavoj priči nema ništa sporno, te da je sve krajnje transparentno.

-  Jelena Tipšin i Ana Bekuta za nas su bile besplatne, a ko je to i koliko platio, ja stvarno ne znam. Što se tiče firmi koje pominjete, mi smo preko njih platili nastup Hari Mata Hari.

Po ugovoru, nas je to koštalo navedenu sumu, a da li su te firme grupi plaćale let avionom ili smeštaj ili šta, to se nas ne tiče - kaže Milenković.

Ni nastavak priče nije nezanimljiv. Mata Hari, ilii Hari Varešanović i prateći bend, veliko su ime. Negde. U Banji, svakako. Da nisu, ne bi im opština platila da na koncert dođu avionom, kao da su, pribogu, Rolingstonsi.

Naime, firma „DNA events D.O.O.“ iz Beograda jasno je Banji fakturisala računom broj 53/12, „troškove avio karata“ za 396.000 dinara.

U tekstu ugovora se kaže da se on odnosi na „avio prevoz grupe Hari Mata Hari i ostalih učesnika „Dana Karanfila“ u Vranjskoj Banji.

Dakle, nisu se samo muzičari vozili avionom. Od Sarajeva do Skoplja let bi, tur - retur, mogao da košta oko 12.000 dinara, pa ispada da je otuda ovamo letelo najmanje 30 ljudi!

Pošto je Marku Konu plaćeno preko pola miliona dinara za „uslugu zvučne obrade“, onda bi se pomislilo da je za toliki novac bar taj problem rešen. Ali, ne.

Vranjska Banja platila je firmi „Sonic temple“ iz Kragujevca dodatnih 265.000 dinara, po računu broj 211/12, a za „tehničku podršku manifestacije „Dani karanfila““.

Ova firma radi rasvetu, binu i ozvučenje, pa bi ona „zvučna obrada“ možda mogla u to da stane. Ili, morala.

Ali, ne, „zvučna obrada“ se očigledno ne odnosi na samo ozvučenje, pa se to onda plaća posebno. Biće da je znameniti Marko Kon samo dizao reglere, i to posebno plaćene, za onih pola miliona.

Sve u svemu, u zvaničnom skupštinskom dokumentu, u odgovoru na odborničko pitanje, stoji da je Hari Mata Harii koštala ukupno 700.000 dinara, navedena dokumentacija kaže da je za tu svirku plaćeno najmanje 1,2 miliona dinara!

Gotovo kao celokupna prikazana cifra troškova, 1,46 miliona, za celokupne „Dane karanfila“.

E sad, da li su ti dani koštali 2,66 miliiona, ili samo 1,46 ili je u pitanju neka „oko“ cifra, ko će ga znati.

Ali, i bez toga, priča je sasvim očigledna. Jedna od najmlađih, ali i najsiromašnijih srpskih opština, u kojoj bukvalno nema ničega, i čije jedino preduzeće koje radi, Uprava Banja, sa budžetom od oko 42 miliona dinara u 2013. godinu ulazi sa dugom od 34 miliona, gde bukvalno nema para ni za šta, e ta i takva opština nekakvim opskurnim likovima za njihov rad plaća „oko“ jedan, ili „oko“ dva miliona dinara.

Opoziciji se, naravno, ovakva situacija nimalo ne dopada.

- Ovakav način trošenja novca, uz to krajnje netransparentan, za svaku je osudu. Posle svega, jasno je da oni ne zaslužuju da budu tu gde jesu.

Kada smo mi pravili „Dane karanfila“ sve smo platili sa posebnog računa, i do dinara objavili troškovnik.

Oni em ne prikazuju troškove, em ništa drugo za ovih godinu i nešto dana osim te dve manifestacije nisu uradili - kaže Sotirovićeva.

Bilo kako bilo, u ovoj otužnoj provincijskoj pričici sve je moguće, kad se ima i kad se može.

Naravno, sve one koji su u ovoj ujudurmi učestvovali neće stići nikakva, pa čak ni ona najniža, politička odgovornost. Ali, tako je to oduvek bilo, pa je zato tako kako nam je. Ali, to je iz neke druge, mnogo tužnije priče.

Saša Stojković

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: