Školarci spremili ZDRAVE ĐAKONIJE: Svetski dan hrane za SVET BEZ GLADI (FOTO)

Lokalne vesti - Četvrtak 17.10.2019 - 12:51

Svetski dan hrane, 16. oktobar, u Vranju je obeležen u amfiteatru Srednje poljoprivredno veterinarske škole „Stevan Sinđelić“ u Vranju, tribinom i bazarom zdrave hrane iz proizvodnje škole.

„Pravilna ishrana –  dostupna i pristupačna svima „Pravilna ishrana – dostupna i pristupačna svima
Događaj je škola „Stevan Sinđelić“ organizovala uz podršku Centra za prevenciju sa polivalentnom patronažom, Crvenog krsta Vranje, Zavoda za javno zdravlje i svih vranjskih osnovnih i srednjih škola.
 
Tribina je organizovana pod sloganom „Pravilna ishrana –  dostupna i pristupačna svima. Za svet bez gladi”, a povodom 16. oktobra, Svetskog dana hrane.
 
Svetski dan hrane predstavlja priliku da se ukaže ne samo na značaj pravilne ishrane kao jedne od najvažnijih preventivnih mera za očuvanje i unapređenje zdravlja već i da se intenziviraju aktivnosti na postizanju cilja održivog razvoja - smanjenje gladi u svetu.
 
Slika savremenog sveta je takva da nikada nije bilo u isto vreme toliko gojaznih (preko 670 miliona odraslih i preko 120 miliona dece uzrasta 5-19 godina) sa jedne strane i toliko siromašnih i gladnih sa druge strane(preko 820 miliona).
 
Od posledica gojaznosti svake godine u svetu umire 3,4 miliona ljudi, a 2,6 miliona dece godišnje umire od posledica neuhranjenosti.
 
Kako je po kalendaru javnog zdravlja oktobar mesec pravilne ishrane, Centar za prevenciju sa polivalentnom patronažom će intenzivirati zdravstveno-promotivne aktivnosti sa svojim partnerima na skretanju pažnje, pre svega školske omladine, na neophodnost poštovanja osnovnih principa pravilne ishrane, sa posebnim akcentom na racionalnost koji podrazumeva da sa hranom unesemo onoliko energije i hranljivih materija koliko nam je potrebno i to što smo uneli i potrošimo kroz redovnu fizičku aktivnost.
 
U našoj zemlji zbog nepoštovanja ovog principa pravilne ishrane 54% odraslog stanovništva je u problemu viška kilograma dok je 23% odraslih i 13% dece gojazno.
 
Zabrinjava činjenica da gojaznost u dečjem uzrastu i u periodu adolescencije za 3-5 puta povećava rizik za pojavu neke od masovnih hroničnih nezaraznih bolesti pre 65.godine života.

Foto Galerija

Svetski dan hrane 2019

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: