Skupo smrzavanje

Lokalne vesti - Ponedeljak 27.01.2014 - 11:21

S obzirom da su prethodnih dana temperature u Vranju veoma niske, veliki broj građana, korisnika usluga JP „Novi dom“, žali se na slabo grejanje.

smrzavanje-ilustracija smrzavanje-ilustracija

Dok u „Novom domu“ tvrde da je grejanje dobro, mnogi su u svojim stanovima ovih dana izmerili temperaturu nižu od 20 stepeni.

– Grejanje je očajno. Smrzavamo se danima, jer su radijatori skoro mlaki, a da ne pričam što su skroz hladni posle 21 sat. Verujem da je mali procenat onih koji odu na spavanje u to vreme.

Morali smo da uključimo termoakumulacionu peć koju punimo noću, jer naš budžet ne može da izdrži račune i za grejanje i za struju – kaže stanovnik zgrade u BID zoni Dragan Stanković.

Da problema sa hladnoćom ima, potvrdila je Marina Pešić iz stambenog bloka „Lepa Brena“.

– Imam malu decu koja su mi večito prehlađena zbog hladnih prostorija. Jednostavno ne mogu da plaćam i struju i grejanje.

Mesečno izdvajam za „Novi dom“ oko šest hiljada, što znači da na godišnjem nivou to iznosi više od 70 hiljada dinara.

Za te pare mogu da se ogrejem i na struju, a da ne pričam o drvima i uglju. Budna sam bar do ponoći i posle 21 sat umotavam se, jer su radijatori hladni.

U Leskovcu imam rodbinu i oni grejanje imaju i noću, tako da znaju šta plaćaju, za razliku od nas – kaže Marina.

I vlasnici lokala koje greje „Novi dom“ kažu da je bez dodatnih grejalica funkcionisanje nemoguće.

– Nije normalno da mi radnici rade u jaknama. Mesećno plaćamo enormno visoku cenu grejanja, a dobijamo ništa. Prostorije dodatno zagrevamo kvarcnim grejalicama, pa možete misliti kolike ću račune da dobijem za struju.

Na godišnjem nivou „Novi dom“ nas košta oko tri i po hiljade evra.

Za te pare mogu šleper ogrevnog drveta da kupim i da se ljudski zgrejemo – priča jedan od vlasnika poslovnih prostorija u centru Vranja.

Sa druge strane, direktor „Novog doma“ Saša Sentić kaže da je grejanje koje isporučuje to preduzeće korisnicima odlično.

– Samo smo u nedelju imali problem jer je sklopka pregorela, pa su korisnici oko tri sata bili bez grejanja. Brzo smo intervenisali i sada je sve u redu – kaže Sentić.

Na pitanje zbog čega su radijatori u ponedeljak u devet sati ujutru bili mlaki, s obzirom da je temperatura vazduha bila osam stepeni ispod nule, Sentić kaže da tu informaciju nema.

– Iskren da budem, ne verujem baš da su bili mlaki. Ne znam o čemu se radi, jer me niko od mojih radnika nije zvao da prijavi neki problem.

Mazuta ima za sada i biće ga do sredine februara sigurno. Prošle nedelje sam bio u Beogradu da pregovaram za nabavku energenata i opet ću da idem kako bih obezbedio dovoljne količine do kraja grejne sezone – kaže Sentić.

Inače, cena grejanja po metru kvadratnom za fizička lica je 89,48 dinara, dok pravna lica plaćaju 180 dinara po kvadratu.
Kako kažu u „Novom domu“, dugovanja korisnika su ogromna, a to preduzeće fizičkim licima toleriše do tri neplaćena računa, nakon čega sledi utuženje.

Situacija sa preduzećima je, kažu, mnogo gora, jer neki duguju i 80 miliona dinara.

Ukupno „Novi dom“ potražuje oko 115 miliona dinara od svojih korisnika.

Aleksandar Aca Stojković    
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: